- 0 Polubienia
- 0 / 5
Składniki:
- żeberka wieprzowe – ok. 1 kg
- przyprawa do żeberek Kamis
- 1 cebula
- 10 łyżek ketchupu
- 4 łyżki płynnego miodu
- 3 łyżki czerwonego octu winnego
- 3 łyżeczki musztardy
- olej
Przygotowanie:
- Żeberka umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Posyp je dokładnie przyprawą i odstaw w zimne miejsce.
- Przygotuj glazurę: posiekaj cebulę, dodaj do niej ketchup, miód, ocet, musztardę i przyprawę Kamisa (do smaku). Zagotuj i często mieszając, gotuj na niewielkim ogniu przez ok. 10 minut.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 150 stopni. Żeberka wyłóż na blaszkę lub do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem. Zapiekaj przez ok. 20 minut.
- Po tym czasie polej żeberka częścią glazury i piecz przez kolejnych 60 minut, często obracając i polewając glazurą.
Wskazówki:
- Żeberka wyszły dość suche i twardawe, można się zastanowić nad zapiekaniem ich w folii – powinny być bardziej miękkie i soczyste.
Żródło przepisu:
Kamis – opakowanie przyprawy do żeberek
Mniam