Kuchenne Przygody

Zupa curry

Składniki: 

  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 duże ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
  • mieszanka mrożonych warzyw (brokuł, groszek, marchewka)
  • 1-2 łyżeczki curry
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 15 dag mrożonego groszku
  • 20 dag gęstej śmietany
  • 1 serek topiony o smaku śmietankowym
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Wlej do rondla bulion, dodaj pokrojone ziemniaki i gotuj przez ok. 15 minut.
  2. Dorzuć mrożone warzywa i curry i gotuj kolejne 20 minut.
  3. Dodaj osączoną kukurydzę i groszek, gotuj parę minut.
  4. Dodaj śmietanę i pokrojony serek topiony.
  5. Podgrzewaj nie gotując aż serek się stopi.
  6. Przypraw do smaku.

Wskazówki: 

Do zupy możesz także dorzucić pokrojoną szynkę lub pierś kurczaka.

Żródło przepisu: 

Nowa kuchnia polska – spotkania z przyprawami – Curry

Mniam