Boeuf Bourguignon czyli wołowina po burgundzku

Składniki: 
  • 175 g boczku
  • 2 łyżki oleju
  • 900 g wołowiny
  • sól
  • pieprz
  • 12 małych szalotek
  • 1 łyżka mąki
  • 1 i 1/4 szklanki czerwonego wina (np. Pinot Noir)
  • 1 i 1/4 szklanki bulionu wołowego
  • 115 g pieczarek
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 listek laurowy
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie: 
  1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C.
  2. Boczek pokrój w cienkie paski i usmaż na złoto na suchej patelni teflonowej. Przełóż na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  3. Wołowinę umyj, osusz i pokrój w kostkę o boku ok. 4 cm. Przypraw solą, pieprzem i smaż na rozgrzanym oleju przez ok. 5 minut (albo do momentu aż mięso będzie lekko brązowe).
  4. Szalotki posiekaj i usmaż na rozgrzanym oleju (aż będą złociste).
  5. Wołowinę przełóż do naczynia do zapiekania, posyp mąką i dobrze wymieszaj. Wlej wino, rosół i zagotuj.
  6. Do mięsa dodaj szalotki, pieczarki, boczek, zioła i listek laurowy. Przykryj
  7. Piecz przez ok. 2 godziny (albo do momentu aż mięso będzie bardzo miękkie).
  8. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Wskazówki: 
  • Możesz podawać z puree ziemniaczanym, brokułami, marchewką z groszkiem albo dowolnym innym ulubionym dodatkiem.
Żródło przepisu: 

Everyday Easy One-pot, s. 170

up
139 users have voted.