- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 43 wyświetleń
Składniki:
- 175 g boczku
- 2 łyżki oleju
- 900 g wołowiny
- sól
- pieprz
- 12 małych szalotek
- 1 łyżka mąki
- 1 i 1/4 szklanki czerwonego wina (np. Pinot Noir)
- 1 i 1/4 szklanki bulionu wołowego
- 115 g pieczarek
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 listek laurowy
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C.
- Boczek pokrój w cienkie paski i usmaż na złoto na suchej patelni teflonowej. Przełóż na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Wołowinę umyj, osusz i pokrój w kostkę o boku ok. 4 cm. Przypraw solą, pieprzem i smaż na rozgrzanym oleju przez ok. 5 minut (albo do momentu aż mięso będzie lekko brązowe).
- Szalotki posiekaj i usmaż na rozgrzanym oleju (aż będą złociste).
- Wołowinę przełóż do naczynia do zapiekania, posyp mąką i dobrze wymieszaj. Wlej wino, rosół i zagotuj.
- Do mięsa dodaj szalotki, pieczarki, boczek, zioła i listek laurowy. Przykryj
- Piecz przez ok. 2 godziny (albo do momentu aż mięso będzie bardzo miękkie).
- Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Wskazówki:
- Możesz podawać z puree ziemniaczanym, brokułami, marchewką z groszkiem albo dowolnym innym ulubionym dodatkiem.
Żródło przepisu:
Everyday Easy One-pot, s. 170
Mniam