- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 48 wyświetleń
Składniki:
- 5-6 okrągłych cukinii
- kilka łyżek oleju do smażenia (albo dwie łyżki masła)
- 1 szklanka nieugotowanej kaszy gryczanej
- 500g (2 szklanki) ciepłej wody lub bulionu warzywnego dobrej jakości
- 2 cebule
- 1 puszka pomidorów z puszki
- bazylia
- spora szczypta płatków chilli
- sól
- pieprz
- 100-150 g miękkiego koziego serka
Przygotowanie:
- Cukinię umyj, odetnij czubki i wydrąż miążsż łyżeczką (nie wyrzucaj go!).
- Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju.
- Kaszę gryczaną dodaj do cebuli, chwilę podsmaż. Zalej bulionem (tak, żeby przykryć kaszę, możliwe, że nie będzie potrzebny cały bulion), gotuj przez ok. 10 minut.
- Do kaszy dodaj pomidory z puszki, smaż aż odparuje nadmiar wody.
- Do nadzienia dodaj posiekany miążsż z cukinii, przypraw płatkami chili, solą, pieprzem i bazylią. Dodaj kozi serek i delikatnie przemieszaj.
- Cukinie napełnij nadzieniem, przełóż na blaszkę, zapiekaj ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.
Wskazówki:
- Upieczone cukinie możesz ozdobić plasterkami pomidorków koktajlowych i listkami świeżej bazylii.
- Zamiast płatków chili możesz użyć posiekanej papryczki chili.
Żródło przepisu:
Mniam