Kuchenne Przygody

Cukinia zapiekana z aromatyczną kaszą

Składniki: 

  • 5-6 okrągłych cukinii
  • kilka łyżek oleju do smażenia (albo dwie łyżki masła)
  • 1 szklanka nieugotowanej kaszy gryczanej
  • 500g (2 szklanki) ciepłej wody lub bulionu warzywnego dobrej jakości
  • 2 cebule
  • 1 puszka pomidorów z puszki
  • bazylia
  • spora szczypta płatków chilli
  • sól
  • pieprz
  • 100-150 g miękkiego koziego serka

Przygotowanie: 

  1. Cukinię umyj, odetnij czubki i wydrąż miążsż łyżeczką (nie wyrzucaj go!).
  2. Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju.
  3. Kaszę gryczaną dodaj do cebuli, chwilę podsmaż. Zalej bulionem (tak, żeby przykryć kaszę, możliwe, że nie będzie potrzebny cały bulion), gotuj przez ok. 10 minut.
  4. Do kaszy dodaj pomidory z puszki, smaż aż odparuje nadmiar wody.
  5. Do nadzienia dodaj posiekany miążsż z cukinii, przypraw płatkami chili, solą, pieprzem i bazylią. Dodaj kozi serek i delikatnie przemieszaj.
  6. Cukinie napełnij nadzieniem, przełóż na blaszkę, zapiekaj ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.

Wskazówki: 

  • Upieczone cukinie możesz ozdobić plasterkami pomidorków koktajlowych i listkami świeżej bazylii.
  • Zamiast płatków chili możesz użyć posiekanej papryczki chili.

Żródło przepisu: 

Mniam