- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: na słodko
- 65 wyświetleń
Składniki:
- 3-4 jabłka
- ok. 100 g rodzynek
- 1 garść orzechów włoskich (mniej więcej 1 szklanka)
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kostkę (ok. 6-7 mm).
- Pokrojone jabłka przełóż do miski, dodaj rodzynki, posiekane orzechy i cukier. Odstaw na godzinę.
- Po godzinie do miski dodaj roztrzepane jajka, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Wymieszaj.
- Przełóż do keksownicy wysmarowanej tłuszczem.
- Piecz ok. 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
Wskazówki:
- Mąkę pszenną możesz wymieszać z mąką pszenną pełnoziarnistą (pół na pół).
- Jeśli lubisz, ciasto możesz przyprawić cynamonem.
Żródło przepisu:
Mniam