- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 48 wyświetleń
Składniki:
- 60-70 dag mięsa mielonego
- 2 średniej wielkości cebule
- 1-2 marchewki
- 1 nieduża pietruszka (korzeń)
- 1 puszka pomidorów
- oliwa
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- papryka ostra
- bazylia
- cząber
- zioła prowansalskie
- kilka płatów makaronu do lasagne
- 100 g masła
- 3 łyżki mąki
- ok. 0,5 l mleka
- 10 dag startego zółtego sera
- 3 żółtka
- sól
- biały pieprz
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
- Marchewkę, pietruszkę i cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj (bardzo pomocny jest robot kuchenny).
- Podsmaż parę minut posiekane warzywa na rozgrzanej oliwie, dodaj mięso mielone. Smaż mieszając, aż mięso będzie brązowe.
- Dodaj pomidory, zioła, sól, pieprz i duś ok. 10-15 minut (aż nadmiar płynu wyparuje).
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- W tym czasie możesz przygotować sos beszamelowy: w rondelku roztop masło, dodaj mąkę i energicznie mieszaj trzepaczką (żeby nie powstały grudki). Powstała zasmażka ma być dość gęsta. Dolewaj stopniowo mleko (najlepiej jeśli ma ono temperaturę pokojową), cały czas mieszaj. W momencie, kiedy masa zaczyna gęstnieć, dolewaj porcję mleka. Jeśli dodasz już całe mleko, a sos jest dalej bardzo gęsty, dolej więcej mleka niż w podanych proporcjach.
- Do sosu dodaj starty żółty ser, podgrzewaj mieszając aż ser się rozpuści.
- Zdejmij sos z ognia, przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Kiedy sos chwilę przestygnie, dodaj do niego roztrzepane żółtka jajek.
- Do brytfanki (albo naczynia do zapiekania) wyłóż 1/3 masy mięsnej, na nią wyłóż jedną warstwę płatów makaronowych (zrób to w miarę dokładnie, staraj się, żeby płaty nie zachodziły na siebie), wylej 1/3 sosu beszamelowego. W tej samej kolejności wyłóż kolejne warstwy lasagne.
- Naczynie włóż do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj ok. 40 minut (do momentu aż wierzch zapiekanki się zrumieni). Pod koniec pieczenia możesz zwiększyć temperaturę.
Wskazówki:
- Podczas wybierania makaronu do lasagne, szukaj takiego, który nie wymaga wcześniejszego gotowania.
- Jako urozmaicenie, możesz dodać warstwę szpinaku pomiędzy dwie warstwy mięsne. Nadzienie szpinakowe przygotuj z zamrożonego szpinaku, czosnku i cebuli – wszystko razem usmaż i przypraw do smaku solą i pieprzem.
Żródło przepisu:
Własny – metodą prób i błędów
Mniam