Kuchenne Przygody

Klasyczna lasagne

Składniki: 

  • 60-70 dag mięsa mielonego
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1-2 marchewki
  • 1 nieduża pietruszka (korzeń)
  • 1 puszka pomidorów
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • bazylia
  • cząber
  • zioła prowansalskie
  • kilka płatów makaronu do lasagne
  • 100 g masła
  • 3 łyżki mąki
  • ok. 0,5 l mleka
  • 10 dag startego zółtego sera
  • 3 żółtka
  • sól
  • biały pieprz
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie: 

  1. Marchewkę, pietruszkę i cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj (bardzo pomocny jest robot kuchenny).
  2. Podsmaż parę minut posiekane warzywa na rozgrzanej oliwie, dodaj mięso mielone. Smaż mieszając, aż mięso będzie brązowe.
  3. Dodaj pomidory, zioła, sól, pieprz i duś ok. 10-15 minut (aż nadmiar płynu wyparuje).
  4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  5. W tym czasie możesz przygotować sos beszamelowy: w rondelku roztop masło, dodaj mąkę i energicznie mieszaj trzepaczką (żeby nie powstały grudki). Powstała zasmażka ma być dość gęsta. Dolewaj stopniowo mleko (najlepiej jeśli ma ono temperaturę pokojową), cały czas mieszaj. W momencie, kiedy masa zaczyna gęstnieć, dolewaj porcję mleka. Jeśli dodasz już całe mleko, a sos jest dalej bardzo gęsty, dolej więcej mleka niż w podanych proporcjach.
  6. Do sosu dodaj starty żółty ser, podgrzewaj mieszając aż ser się rozpuści.
  7. Zdejmij sos z ognia, przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  8. Kiedy sos chwilę przestygnie, dodaj do niego roztrzepane żółtka jajek.
  9. Do brytfanki (albo naczynia do zapiekania) wyłóż 1/3 masy mięsnej, na nią wyłóż jedną warstwę płatów makaronowych (zrób to w miarę dokładnie, staraj się, żeby płaty nie zachodziły na siebie), wylej 1/3 sosu beszamelowego. W tej samej kolejności wyłóż kolejne warstwy lasagne.
  10. Naczynie włóż do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj ok. 40 minut (do momentu aż wierzch zapiekanki się zrumieni). Pod koniec pieczenia możesz zwiększyć temperaturę.

Wskazówki: 

  • Podczas wybierania makaronu do lasagne, szukaj takiego, który nie wymaga wcześniejszego gotowania.
  • Jako urozmaicenie, możesz dodać warstwę szpinaku pomiędzy dwie warstwy mięsne. Nadzienie szpinakowe przygotuj z zamrożonego szpinaku, czosnku i cebuli – wszystko razem usmaż i przypraw do smaku solą i pieprzem.

Żródło przepisu: 

Własny – metodą prób i błędów

Mniam