Kotleciki z kaszy gryczanej z sosem mięsno-grzybowym

Składniki: 
  • 2 woreczki kaszy gryczanej
  • 15-20 dag startego parmezanu
  • 2 jajka
  • pieprz
  • olej

Sos:

  • 30 dag polędwiczki wieprzowej
  • 10 dag wędzonego boczku (ewentualnie)
  • 1 mała kwaśna śmietana
  • 1 litr bulionu warzywnego (z kostki)
  • 3 łyżki mąki
  • pieprz
  • rozgniecione ziarna jałowca
  • grzyby - suszone lub świeże do smaku
  • sól
Przygotowanie: 
  1. Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu (możesz nieco wydłużyć czas gotowania, żeby kasza była lekko rozgotowana).
  2. Do wystudzonej kaszy dodaj jajka, parmezan, przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie.
  3. Z przygotowanej masy formuj niewielkie kotleciki i smaż z obu stron na rozgrzanym oleju.
  4. Przygotuj sos mięsno - grzybowy: suszone grzyby zalej wrzątkiem i odstaw do wystygnięcia.
  5. Mięso umyj, osusz i pokrój w cienkie paski. Przypraw przyprawą do gyrosa firmy Kamis, polej oliwą, wymieszaj i odstaw na chwilę.
  6. Boczek pokrój w niewielką kostkę.
  7. Na rozgrzanym oleju usmaż mięso, dodaj boczek i pokrojone grzyby. Przełóż do garnka, przypraw rozgniecionymi ziarnami jałowca i zalej bulionem warzywnym.
  8. Gotuj na niewielkim ogniu przez ok. 1 godzinę.
  9. Śmietanę wymieszaj z mąką, dodaj kilka łyżek gorącego bulionu i wlej całość do gotującego się sosu.
  10. Wymieszaj dokładnie i gotuj jeszcze parę minut. W razie potrzeby możesz sos zagęścić mocniej kolejną porcją śmietany z mąką.
  11. Usmażone placuszki polej sosem i podawaj.
Wskazówki: 

Nie przesadzaj z solą w masie na kotleciki gryczane - ugotowana kasza już jest słona, parmezan też dodaje specyficznego, mocnego posmaku.

up
233 users have voted.

Wpisy blogowe z tym przepisem:

Kasza gryczana inaczej

Dzisiejsze danie jest dowodem na to, że kasza gryczana ma wiele twarzy. Z ugotowanej kaszy, parmezanu i jajek usmażyliśmy pyszne kotleciki. Idealnym dodatkiem okazał się sos mięsno-grzybowy. Przepis na placuszki pochodzi ze strony Kwestia Smaku, natomiast sos ugotowaliśmy według tradycyjnego przepisu w książce "Kuchnia Polska". Połączenie okazało się bardzo udane. Polecamy i życzymy smacznego