Składniki:
- 2 woreczki kaszy gryczanej
- 15-20 dag startego parmezanu
- 2 jajka
- pieprz
- olej
Sos:
- 30 dag polędwiczki wieprzowej
- 10 dag wędzonego boczku (ewentualnie)
- 1 mała kwaśna śmietana
- 1 litr bulionu warzywnego (z kostki)
- 3 łyżki mąki
- pieprz
- rozgniecione ziarna jałowca
- grzyby - suszone lub świeże do smaku
- sól
Przygotowanie:
- Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu (możesz nieco wydłużyć czas gotowania, żeby kasza była lekko rozgotowana).
- Do wystudzonej kaszy dodaj jajka, parmezan, przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie.
- Z przygotowanej masy formuj niewielkie kotleciki i smaż z obu stron na rozgrzanym oleju.
- Przygotuj sos mięsno - grzybowy: suszone grzyby zalej wrzątkiem i odstaw do wystygnięcia.
- Mięso umyj, osusz i pokrój w cienkie paski. Przypraw przyprawą do gyrosa firmy Kamis, polej oliwą, wymieszaj i odstaw na chwilę.
- Boczek pokrój w niewielką kostkę.
- Na rozgrzanym oleju usmaż mięso, dodaj boczek i pokrojone grzyby. Przełóż do garnka, przypraw rozgniecionymi ziarnami jałowca i zalej bulionem warzywnym.
- Gotuj na niewielkim ogniu przez ok. 1 godzinę.
- Śmietanę wymieszaj z mąką, dodaj kilka łyżek gorącego bulionu i wlej całość do gotującego się sosu.
- Wymieszaj dokładnie i gotuj jeszcze parę minut. W razie potrzeby możesz sos zagęścić mocniej kolejną porcją śmietany z mąką.
- Usmażone placuszki polej sosem i podawaj.
Wskazówki:
Nie przesadzaj z solą w masie na kotleciki gryczane - ugotowana kasza już jest słona, parmezan też dodaje specyficznego, mocnego posmaku.
0
Skomentuj
Wpisy blogowe z tym przepisem:
Kasza gryczana inaczej
Dzisiejsze danie jest dowodem na to, że kasza gryczana ma wiele twarzy. Z ugotowanej kaszy, parmezanu i jajek usmażyliśmy pyszne kotleciki. Idealnym dodatkiem okazał się sos mięsno-grzybowy. Przepis na placuszki pochodzi ze strony Kwestia Smaku, natomiast sos ugotowaliśmy według tradycyjnego przepisu w książce "Kuchnia Polska". Połączenie okazało się bardzo udane. Polecamy i życzymy smacznego