Łosoś z bobem

Składniki: 
  • 400 g bobu
  • filet z łososia
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki świeżego tymianku
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie: 

Przygotowanie:

  1. Zmiksuj bób, zmiażdżony czosnek, sok z cytryny, oliwę, tymianek i dwie łyżki wody.
  2. Przełóż do garnka i gotuj na małym ogniu 5 minut.
  3. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Rybę smaż kilka minut z każdej strony.
Wskazówki: 
  • Pierwsza wskazówka: jeśli masz filet łososia ze skórą - musisz go oskrobać.
  • Druga wskazówka: przed smażeniem ryby skrop ją sokiem cytryny, przypraw solą oraz pieprzem.
  • Trzecia wskazówka: jeśli masz zamrożony bób, ugotuj go na parze (ok. 10-15 minut), a dopiero potem rozdrobnij go blenderem (końcówką do koktajli, zup kremów, itp.).
  • Czwarta wskazówka: gotowanie rozdrobnionej pasty z bobu ogranicz do minimum - bardzo szybko się przypala!
  • Jako sos/ uzupełnienie dania polecam masło czosnkowo-ziołowe (miękkie masło wymieszaj, najlepiej widelcem, z wyciśniętym czosnkiem, bazylią, tymiankiem i odrobiną soli). Z masy maślanej uformuj np. kulki i połóż na łososia bezpośrednio przed podaniem.
up
158 users have voted.
Rodzaj dania: 
Sposób przyrządzania: 
Czas przygotowania: 

Wpisy blogowe z tym przepisem:

Rybna sobota - czyli łosoś z bobem

Dzisiaj mieliśmy zamiar zjeść doradę duszoną w pomidorach... Niestety dorady w sklepie nie było. Za to był łosoś. Inspiracją dzisiejszego obiadu jest (jak zwykle ostatnio) Men's Health (najnowszy styczniowy numer). Podobno bób to "niskoglikemiczna alternatywa dla ryżu, frytek lub makaronu". Nie dość, że zdrowy, to bób okazał się też smaczny :) Łosoś też się udał - był miękki, soczysty i aromatyczny. Kolejne danie warte polecenia.

Łosoś tym razem z puree z bobu

Grillowany łosoś pojawia się w naszym jadłospisie chyba najczęściej... Powodów jest wiele: jest bardzo smaczny, zdrowy i szybki w przygotowaniu. Póki co nam się nie znudził :)