Kuchenne Przygody

Makaron z krewetkami i boczkiem

Składniki: 

Na 3-4 porcje:

  • ok. 400 g suchego makaronu
  • 250 g krewetek
  • 100 g wędzonego boczku w plasterkach
  • 2-3 łyżki słodkiego sosu chili
  • 4-5 ząbków czosnku
  • sól
  • 6 suszonych pomidorów w oleju
  • przyprawa chili

Przygotowanie: 

  1. Boczek zrumień z obu stron i przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem (żeby odsączyć nadmiar tłuszczu).
  2. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  3. Na patelni rozgrzej olej, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż cały czas mieszając przez ok. 30 sekund. Dodaj krewetki. Smaż ok. 10-15 minut aż krewetki zaczną się rumienić.
  4. Dodaj sos chili. Przypraw solą do smaku.
  5. Zdejmij z ognia, dodaj makaron, przyprawę chili i suszone pomidory. Wymieszaj.
  6. Przed podaniem posyp kawałkami chrupiącego boczku.

Wskazówki: 

  • Krewetki możesz wcześniej zamarynować w 2-3 łyżkach oleju z suszonych pomidorów i łyżce soku z cytryny.
  • Do makaronu możesz też dodać 2 garście liści szpinaku.

Żródło przepisu: 

Mniam