Składniki:
Na 3-4 porcje:
- ok. 400 g suchego makaronu
- 250 g krewetek
- 100 g wędzonego boczku w plasterkach
- 2-3 łyżki słodkiego sosu chili
- 4-5 ząbków czosnku
- sól
- 6 suszonych pomidorów w oleju
- przyprawa chili
Przygotowanie:
- Boczek zrumień z obu stron i przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem (żeby odsączyć nadmiar tłuszczu).
- Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż cały czas mieszając przez ok. 30 sekund. Dodaj krewetki. Smaż ok. 10-15 minut aż krewetki zaczną się rumienić.
- Dodaj sos chili. Przypraw solą do smaku.
- Zdejmij z ognia, dodaj makaron, przyprawę chili i suszone pomidory. Wymieszaj.
- Przed podaniem posyp kawałkami chrupiącego boczku.
Wskazówki:
- Krewetki możesz wcześniej zamarynować w 2-3 łyżkach oleju z suszonych pomidorów i łyżce soku z cytryny.
- Do makaronu możesz też dodać 2 garście liści szpinaku.
Żródło przepisu:
0
Skomentuj