Makaron z wędzoną makrelą

Składniki: 
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g makaronu kolanka
  • 1 wędzona makrela (ok. 300 g)
  • 1 niewielka cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • szczypta soli
  • natka pietruszki do dekoracji

 

Przygotowanie: 
  1. Ugotuj makaron.
  2. Posiekaj drobno cebulę i zeszklij ją na rozgrzanym maśle.
  3. Zdejmij skórę z makreli i wybierz ości.
  4. Do cebuli dodaj śmietanę kremówkę, podgrzej i dodaj rybę.
  5. Dopraw solą, pieprzem i papryką.
  6. Makaron wyłóż na talerz, dodaj sos.
  7. Udekoruj natką pietruszki i podawaj.
Wskazówki: 

My użyliśmy dwóch makreli.

 

up
286 users have voted.

Wpisy blogowe z tym przepisem:

Szybki obiad makaronowy

Mieliśmy pewne obawy związane z dzisiejszym przepisem. Nie zapowiadało się rewelacyjnie, ale przekonała nas szybkość i łatwość przygotowania. Mało jest obiadów, które da się zrobić szybciej. Efekt - rewelacja. Makaron z wędzoną makrelą jest pyszny. Na pewno nie należy do chudych dań, ale tłuste ryby od czasu do czasu jeść trzeba. Polecamy!