- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 67 wyświetleń
Składniki:
Składniki na 4 porcje:
- 1 cebula
- 1-2 czerwone papryki
- 1 cukinia
- 1 puszka krojonych pomidorow z czosnkiem
- 150 ml bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka bazylii
- sól
- pieprz
- 200 g mozzarelli
- 350 g suchego makaronu
Przygotowanie:
- Cebulę obierz i posiekaj.
- Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
- Cebulę i paprykę podsmaż na rozgrzanym oleju (parę minut). Dodaj rosół, doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 5 minut.
- Cukinię umyj, obierz i pokrój w dość grube ćwierćplasterki.
- Cukinię dodaj do cebuli i papryki. Dodaj pomidory z puszki i zioła. Przypraw solą i pieprzem. Zamieszaj i gotuj ok. 15 minut.
- W międzyczasie ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu.
- Mozzarellę zetrzyj na tarce.
- Makaron i połowę sera dodaj do podgotowanych warzyw. Wymieszaj. Przełóż do płaskiego naczynia do zapiekania. Posyp pozostałą mozzarellą.
- Piecz w rozgrzanym do ok. 200 stopni piekarniku do momentu aż ser się rozpuści (kilka minut).
- Przed podaniem możesz posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Wskazówki:
- Do warzyw możesz dodać 3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
Żródło przepisu:
50 best ever recipes, Slimming World, s. 6
Mniam