Kuchenne Przygody

Makaronowa zapiekanka a la ratatouille

Składniki: 

Składniki na 4 porcje:

  • 1 cebula
  • 1-2 czerwone papryki
  • 1 cukinia
  • 1 puszka krojonych pomidorow z czosnkiem
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól
  • pieprz
  • 200 g mozzarelli
  • 350 g suchego makaronu

Przygotowanie: 

  1. Cebulę obierz i posiekaj.
  2. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
  3. Cebulę i paprykę podsmaż na rozgrzanym oleju (parę minut). Dodaj rosół, doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 5 minut.
  4. Cukinię umyj, obierz i pokrój w dość grube ćwierćplasterki.
  5. Cukinię dodaj do cebuli i papryki. Dodaj pomidory z puszki i zioła. Przypraw solą i pieprzem. Zamieszaj i gotuj ok. 15 minut.
  6. W międzyczasie ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu.
  7. Mozzarellę zetrzyj na tarce.
  8. Makaron i połowę sera dodaj do podgotowanych warzyw. Wymieszaj. Przełóż do płaskiego naczynia do zapiekania. Posyp pozostałą mozzarellą.
  9. Piecz w rozgrzanym do ok. 200 stopni piekarniku do momentu aż ser się rozpuści (kilka minut).
  10. Przed podaniem możesz posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Wskazówki: 

  • Do warzyw możesz dodać 3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.

Żródło przepisu: 

50 best ever recipes, Slimming World, s. 6

Mniam