Składniki:
- 1 łyżka oleju arachidowego
- 2 rozgniecione i drobno posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżka świeżo startego imbiru
- 1 czerwona papryka, pozbawiona nasion i posiekana
- 1 duża cebula szalotka, drobno posiekana
- 1/2 posiekanej cebuli
- 1 mała marchew, posiekana
- 200 g wołowiny na gulasz
- 400 ml warzywnego lub wołowego bulionu
- 1 łyżka sosu chili z fasoli
- 1 łyżka sosu chili
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżeczki nierafinowanego cukru
- 2 łyżki mąki kukrydzianej zmieszanej z 2 łyżkami stołowymi zimnej wody
- 180 g płaskiego suszonego makaronu udon
przybranie:
- 1 cebula dymka, drobno posiekana
- garstka posiekanych liści kolendry
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki z listy, oprócz makaronu, mąki kukurydzianej oraz elementów przybrania, umieść w dużym garnku i gotuj na średnim ogniu 40 minut. Im dłużej będziesz dusić mięso, tym gulasz stanie się smaczniejszy, ponieważ wołowina mięknie i przechodzi aromatem sosu. Na koniec wmieszaj mąkę kukurydzianą rozrobioną w wodzie, aby zagęścić sos. Przykryj garnek i odstaw.
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zahartuj pod zimną bieżącą wodą i odstaw. Tuż przed podaniem przepłucz go wrzątkiem z czajnika, odsącz i rozdziel na 2 miski. Podawaj natychmiast.
Wskazówki:
- Radzimy użyć większej ilości mięsa niż w oryginalnym przepisie. My użyliśmy ponad 400 g wołowiny.
0
Skomentuj
Wpisy blogowe z tym przepisem:
Wołowina w wydaniu tajwańskim
Ewidentnie smakują nam dania orientalne. W ramach kolejnych przedsięwzięć w tym kierunku ugotowaliśmy Nuoromein po tajwańsku (przepis z książki Kuchnia chińska Ching-He Huang), czyli makaron z wołowiną. Wyszło pyszne :) Zgodnie z sugestią z przepisu, że im dłużej dusimy gulasz, tym jest smaczniejszy, dusiliśmy go ponad godzinę. Warzywa (cebula, papryka) rozgotowały się prawie całkowicie... ale dzięki temu sos był bardziej "treściwy". Smacznego!