Nuoromein po tajwańsku

Składniki: 
  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • 2 rozgniecione i drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • 1 czerwona papryka, pozbawiona nasion i posiekana
  • 1 duża cebula szalotka, drobno posiekana
  • 1/2 posiekanej cebuli
  • 1 mała marchew, posiekana
  • 200 g wołowiny na gulasz
  • 400 ml warzywnego lub wołowego bulionu
  • 1 łyżka sosu chili z fasoli
  • 1 łyżka sosu chili
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki nierafinowanego cukru
  • 2 łyżki mąki kukrydzianej zmieszanej z 2 łyżkami stołowymi zimnej wody
  • 180 g płaskiego suszonego makaronu udon

przybranie:

  • 1 cebula dymka, drobno posiekana
  • garstka posiekanych liści kolendry
Przygotowanie: 
  1. Wszystkie składniki z listy, oprócz makaronu, mąki kukurydzianej oraz elementów przybrania, umieść w dużym garnku i gotuj na średnim ogniu 40 minut. Im dłużej będziesz dusić mięso, tym gulasz stanie się smaczniejszy, ponieważ wołowina mięknie i przechodzi aromatem sosu. Na koniec wmieszaj mąkę kukurydzianą rozrobioną w wodzie, aby zagęścić sos. Przykryj garnek i odstaw.
  2. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zahartuj pod zimną bieżącą wodą i odstaw. Tuż przed podaniem przepłucz go wrzątkiem z czajnika, odsącz i rozdziel na 2 miski. Podawaj natychmiast.
Wskazówki: 
  • Radzimy użyć większej ilości mięsa niż w oryginalnym przepisie. My użyliśmy ponad 400 g wołowiny.
up
131 users have voted.

Wpisy blogowe z tym przepisem:

Wołowina w wydaniu tajwańskim

Ewidentnie smakują nam dania orientalne. W ramach kolejnych przedsięwzięć w tym kierunku ugotowaliśmy Nuoromein po tajwańsku (przepis z książki Kuchnia chińska Ching-He Huang), czyli makaron z wołowiną. Wyszło pyszne :) Zgodnie z sugestią z przepisu, że im dłużej dusimy gulasz, tym jest smaczniejszy, dusiliśmy go ponad godzinę. Warzywa (cebula, papryka) rozgotowały się prawie całkowicie... ale dzięki temu sos był bardziej "treściwy". Smacznego!