Pyszne i zdrowe muffinki pomarańczowe z żurawiną

Składniki: 
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 4 łyżki otrębów pszennych
  • 1½ łyżeczki sody
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1½ szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
  • 2 łyżki startej skórki pomarańczowej (z 2 dużych albo 3 średnich pomarańczy)
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • ¼ szklanka oliwy
  • ½ szklanki miodu
  • ekstrakt waniliowy - do smaku
  • 1 jajko (o temperaturze pokojowej)
  • ½ szklanki wrzącej wody
Przygotowanie: 
  1. W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąka, otręby, soda, sól, płatki owsiane, żurawina, skórka pomarańczowa).
  2. W mniejszej misce wymieszaj sok pomarańczowy, oliwę, miód, aromat waniliowy i jajko.
  3. Mokre składniki wlej do miski z suchymi i dokładnie wymieszaj. Na koniec dolej wrzącą wodę, wymieszaj i odstaw na ok. 15 minut.
  4. W tym czasie przygotuj foremkę na muffinki, wyłóż ją papilotkami.
  5. Ciasto nakładaj do foremek do ok. 3/4 wysokości.
  6. Piekarnik rozgrzej do ok. 190 stopni C.
  7. Muffinki piecz przez ok. 30 minut (do tzw. suchego patyczka).
  8. Po upieczeniu przestudź na kratce.
Wskazówki: 
  • Jeśli ciasto jest bardzo rzadkie, dodaj więcej mąki.
  • Po wyłożeniu ciasta do foremek, możesz je ozdobić płatkami migdałowymi, a następnie upiec według przepisu.1
  • Jeśli masz w domu tylko zwykłe płatki owsiane (nie błyskawiczne), wrzuć je do blendera i pulsuj ok. 5 sekund.
Żródło przepisu: 
up
123 users have voted.