Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 4 łyżki otrębów pszennych
- 1½ łyżeczki sody
- ¼ łyżeczki soli
- 1½ szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 1 szklanka suszonej żurawiny
- 2 łyżki startej skórki pomarańczowej (z 2 dużych albo 3 średnich pomarańczy)
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- ¼ szklanka oliwy
- ½ szklanki miodu
- ekstrakt waniliowy - do smaku
- 1 jajko (o temperaturze pokojowej)
- ½ szklanki wrzącej wody
Przygotowanie:
- W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąka, otręby, soda, sól, płatki owsiane, żurawina, skórka pomarańczowa).
- W mniejszej misce wymieszaj sok pomarańczowy, oliwę, miód, aromat waniliowy i jajko.
- Mokre składniki wlej do miski z suchymi i dokładnie wymieszaj. Na koniec dolej wrzącą wodę, wymieszaj i odstaw na ok. 15 minut.
- W tym czasie przygotuj foremkę na muffinki, wyłóż ją papilotkami.
- Ciasto nakładaj do foremek do ok. 3/4 wysokości.
- Piekarnik rozgrzej do ok. 190 stopni C.
- Muffinki piecz przez ok. 30 minut (do tzw. suchego patyczka).
- Po upieczeniu przestudź na kratce.
Wskazówki:
- Jeśli ciasto jest bardzo rzadkie, dodaj więcej mąki.
- Po wyłożeniu ciasta do foremek, możesz je ozdobić płatkami migdałowymi, a następnie upiec według przepisu.1
- Jeśli masz w domu tylko zwykłe płatki owsiane (nie błyskawiczne), wrzuć je do blendera i pulsuj ok. 5 sekund.
Żródło przepisu:
0
Skomentuj