Składniki:
- 40-50 dag mięsa mielonego
- 1-2 posiekane cebule
- 1 puszka pomidorów
- 2-3 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- 2/3 paczki makaronu spaghetti
- sól
- pieprz
- bazylia
- słodka papryka
- ostra papryka
Przygotowanie:
- Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Na rozgrzanym oleju zeszklij posiekaną cebulę.
- Do cebuli dodaj mięso. Przypraw czosnkiem, bazylią, solą, pieprzem, słodką papryką, ostrą papryką. Mieszaj, żeby rozdrobnić mięso.
- Smaż aż mięso będzie gotowe.
- Dodaj pomidory z puszki, duś ok. 15 minut.
- Wyłóż makaron na talerze, na wierzch nałóż sos. Możesz posypać parmezanem lub innym startym serem.
Wskazówki:
- Cebulę możesz posiekać w malakserze.
- Do wody, w której gotujesz makaron możesz dodać kostkę rosołową - makaron będzie bardziej aromatyczny.
0
Skomentuj
Wpisy blogowe z tym przepisem:
Spaghetti bolońskie
Mamy kilka sprawdzonych przepisów, do których co jakiś czas wracamy. Spaghetti bolońskie jest jednym z nich. Oprócz cebuli do mięsa można dodać jeszcze pokrojoną w kostkę paprykę, kukurydzę konserwową. Smacznego!
Spaghetti - szybko, prosto, smacznie
Spaghetti bolońskie ma wiele twarzy. W zależności od przypraw i dodatków mogą one być bardzo różne. W dzisiejszej wersji do mięsa dodaliśmy posiekany por i paprykę czerwoną. Kilka kropli sosu chilli nadało daniu pikanterii.