Wiosenna potrawka ze szparagami

Składniki: 
  • 3-4 kalarepki
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 duża marchewka
  • 50 dag ziemniaków
  • 2 łyżki mąki
  • 2/3 szklanki śmietany 18%
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 kostka rosołowa
  • 1/2 l wody
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie: 

Jajka ugotuj na twardo. Obierz i pokrój na ćwiartki.

Ułam zdrewniałe końcówki szparagów. Opłucz i osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Główki szparagów odłóż na oddzielny talerz.

Kalarepy umyj, obierz i pokrój w słupki.

Marchewkę i ziemniaki obierz i pokrój w niedużą kostkę.

Masło rozgrzej na patelni, wrzuć marchewkę, ziemniaki i kalarepę. Smaż kilka minut od czasu do czasu mieszając.

Dodaj szparagi (oprócz główek). Przemieszaj. Smaż jeszcze 4-5 minut.

W tym czasie kostkę rosołową rozpuść we wrzącej wodzie. Zalej warzywa. Duś pod przykryciem ok. 15 minut. Po tym czasie dodaj główki szparagów.

Śmietanę wymieszaj z mąką i 3 łyżkami płynu z warzyw.

Mieszankę śmietanową dodaj do warzyw, energicznie wymieszaj.

Przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Natkę posiekaj i dodaj do sosu.

Przed podaniem udekoruj jajkami.

Wskazówki: 
  • Możesz podawać z kaszą, np. pęczak.
Żródło przepisu: 
up
116 users have voted.