Zapiekanka z cukinii z chrupiącą, serową skórką

Składniki: 

Na 4 porcje:

  • 3,5 szklanki starkowanej cukinii (ok. 1 kg całych cukinii)
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 20 g tartego parmezanu
  • 50 g żółtego sera
Przygotowanie: 
  1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C.
  2. Cukinię obierz i starkuj na drobnych oczkach. Przypraw solą, wymieszaj i odstaw na parę minut - żeby puściła sok. Po tym czasie nabieraj cukinię porcjami w dłonie i ściskaj, żeby wycisnąć nadmiar wody.
  3. Jajka roztrzep, dodaj do cukinii. Wymieszaj.
  4. Dodaj parmezan, sól i pieprz. Wymiszaj.
  5. Masę wyłóż do natłuszczonego (albo silikonowego) naczynia do zapiekania. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 25 minut.
  6. Po tym czasie posyp zapiekankę mąką kukurydzianą, bułką tartą i starkowanym żółtym serem.
  7. Piecz przez kolejne 10-15 minut (do momentu aż ser się zarumieni).
  8. Podawaj na ciepło.
Wskazówki: 
  • Zamiast parmezanu możesz użyć innego żółtego sera - najlepiej, żeby był ostry w smaku.


Przepis bierze udział w akci:

Cukinia 2014


Wegetariański obiad III

Żródło przepisu: 

giverecipe.com

up
126 users have voted.
Rodzaj dania: 
Sposób przyrządzania: 
Czas przygotowania: