- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 60 wyświetleń
Składniki:
Na 4 porcje:
- 3,5 szklanki starkowanej cukinii (ok. 1 kg całych cukinii)
- 2 jajka
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 3 łyżki bułki tartej
- 20 g tartego parmezanu
- 50 g żółtego sera
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C.
- Cukinię obierz i starkuj na drobnych oczkach. Przypraw solą, wymieszaj i odstaw na parę minut – żeby puściła sok. Po tym czasie nabieraj cukinię porcjami w dłonie i ściskaj, żeby wycisnąć nadmiar wody.
- Jajka roztrzep, dodaj do cukinii. Wymieszaj.
- Dodaj parmezan, sól i pieprz. Wymiszaj.
- Masę wyłóż do natłuszczonego (albo silikonowego) naczynia do zapiekania. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 25 minut.
- Po tym czasie posyp zapiekankę mąką kukurydzianą, bułką tartą i starkowanym żółtym serem.
- Piecz przez kolejne 10-15 minut (do momentu aż ser się zarumieni).
- Podawaj na ciepło.
Wskazówki:
- Zamiast parmezanu możesz użyć innego żółtego sera – najlepiej, żeby był ostry w smaku.
Przepis bierze udział w akci:
Żródło przepisu:
Mniam