Kuchenne Przygody

Zapiekanka z kaszy gryczanej, bryndzy i aromatycznych warzyw

Składniki: 

  • 30 dag kaszy gryczanej
  • 4 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 2 średniej wielkości pory
  • 20 dag bryndzy
  • 1 pomidor
  • ziarna sezamu
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Przygotowanie: 

  1. Kaszę gryczaną ugotuj w osolonej wodzie (gotuj ją trochę krócej niż zwykle – żeby nie rozpadła się podczas zapiekania).
  2. Marchewkę i pietruszkę obierz i ugotuj na parze razem z porem. (Pora wyjmij trochę wcześniej niż pozostałe warzywa).
  3. Ugotowane warzywa pokrój w półplasterki.
  4. Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą, na dno wsyp pierwszą warstwę kaszy o grubości około 2 cm. Na kaszę wyłóż pierwszą porcję warzyw, posyp je bryndzą i pieprzem. W takiej samej kolejności ułóż kolejne dwie warstwy.
  5. Na wierzch zapiekanki wyłóż kaszę, posyp ją obficie sezamem.
  6. Całość polej oliwą i posyp pieprzem. 
  7. Dzieło zwieńcz obranym i pokrojonym w grube plastry pomidorem.
  8. Zapiekankę włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i piecz przez około 40 minut. 

Wskazówki: 

  • Podawaj z ulubioną sałatką.

Mniam