- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 48 wyświetleń
Składniki:
- 30 dag kaszy gryczanej
- 4 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 2 średniej wielkości pory
- 20 dag bryndzy
- 1 pomidor
- ziarna sezamu
- sól
- pieprz
- oliwa
Przygotowanie:
- Kaszę gryczaną ugotuj w osolonej wodzie (gotuj ją trochę krócej niż zwykle – żeby nie rozpadła się podczas zapiekania).
- Marchewkę i pietruszkę obierz i ugotuj na parze razem z porem. (Pora wyjmij trochę wcześniej niż pozostałe warzywa).
- Ugotowane warzywa pokrój w półplasterki.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą, na dno wsyp pierwszą warstwę kaszy o grubości około 2 cm. Na kaszę wyłóż pierwszą porcję warzyw, posyp je bryndzą i pieprzem. W takiej samej kolejności ułóż kolejne dwie warstwy.
- Na wierzch zapiekanki wyłóż kaszę, posyp ją obficie sezamem.
- Całość polej oliwą i posyp pieprzem.
- Dzieło zwieńcz obranym i pokrojonym w grube plastry pomidorem.
- Zapiekankę włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i piecz przez około 40 minut.
Wskazówki:
- Podawaj z ulubioną sałatką.
Mniam