- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: na słodko
- 35 wyświetleń
Składniki:
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki uprażonych orzechów włoskich
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych
- 2 szklanki starkowanej na małych oczkach marchewki (2-3 marchewki)
- 1 puszka ananasów
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki sody
- 1 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka soli
- 3 jajka
- 1/2 szklanki i dwie łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
Przygotowanie:
- Rodzynki zalej gorącą wodą i odstaw na ok. 5 minut. Po tym czasie odsącz i odstaw. Przed dodaniem do ciasta posyp rodzynki mąką, obtocz, a nadmiar strzep.
- Orzechy posiekaj.
- Ananasa posiekaj na niewielkie kawałki. Zachowaj sok z puszki!
- W misce wymieszaj orzechy, rodzynki, ananasa i wiórki kokosowe. Odstaw.
- W dużej misce wymieszaj oba rodzaje mąki, sodę, sól, cynamon i cukier.
- W małej miseczce wymieszaj jajka, olej, 1/3 szklanki soku z puszki ananasa i jogurt.
- Masę jajeczną wlej do miski z suchymi składnikami. Wymieszaj.
- Dodaj mieszankę marchwiową i ponownie wymieszaj.
- Ciasto przełóż do natłuszczonej blaszki, wyrównaj.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
- Piecz ok. 55-60 minut (do tzw. „suchego patyczka”).
Wskazówki:
- Przed wstawieniem do piekarnika ciasto możesz posypać wiórkami kokosowymi.
Żródło przepisu:
Sweet&Skinny, Marisa Churchill, s. 46
Mniam