- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: na słodko
- 122 wyświetleń
Składniki:
zaczyn drożdżowy:
- 50 g drożdży
- 3,5 łyżki cukru
- 1 szklanka mleka
- 25 dag mąki
ciasto:
- 75 dag mąki
- 1 szklanka mleka
- 3 jajka
- sól
- 70 g masła
- 1 jajko (do posmarowania ciasta)
Przygotowanie:
- Przygotuj zaczyn: drożdże rozetrzyj z cukrem, rozmieszaj z letnim mlekiem i mąką. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Przygotuj ciasto: mąkę przesiej, wlej zaczyn, mleko wymieszane z jajkami, sól. Wyrabiaj, aż będzie gładkie i lśniące. W tym momencie wlewaj stopniowo rozpuszczone, letnie masło. Wyrabiaj, aż będzie odstawać od ręki.
- Przykryj, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Gdy zwiększy dwukrotnie swoją objętość, podziel na 3 części. Każdą z nich wyrób i podziel jeszcze raz na 3 części, z których formuj wałki o długości ok. 20 cm.
- 3 wałki zlep ze sobą końcami, zapleć dość ciasne warkocze i ponownie sklej końce ze sobą. Tak samo postąp z pozostałymi wałkami.
- Chałki ułóż na blaszce wysmarowanej tłuszczem albo wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C.
- Piecz przez ok. 50-60 minut.
Wskazówki:
- Z podanych składników upieczesz 3 spore chałki.
- Czas pieczenia jest mocno uzależniony od piekarnika – w moim przypadku 50 minut to było za długo.
- Chałki przed pieczeniem możesz posypać makiem.
Żródło przepisu:
Kuchnia Polska, PWE, s. 705
Mniam