- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 164 wyświetleń
Składniki:
- 1/2 szklanki (100 g) kaszy jaglanej
- 300 ml wody lub bulionu
- 1 wiązka zielonych szparagów
- 8 kawałków suszonych pomidorów ze słoiczka
- 2 łyżki oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami lub oliwy extra vergine
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 3 łyżki posiekanej mięty
- 30 g orzeszków pinii (ewentualnie pestek dyni lub słonecznika)
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 10 kosteczek sera typu feta
Przygotowanie:
- Do niedużego garnka wsyp kaszę i wypłucz, wylej wodę z płukania, a wlej świeżą wodę lub bulion (300 ml).
- Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem i dodaj 1 łyżkę oleju z suszonych pomidorów. Przykryj i zagotuj. Gotuj pod przykryciem przez 13 minut.
- Na 3 minuty przed końcem gotowania kaszy dodaj szparagi (wcześniej należy je opłukać, odłamać twarde jasne końce, łodyżki pokroić na 3 cm kawałki). Wymieszaj kaszę ze szparagami, zamknij garnek i gotuj wszystko przez ostatnie 3 minuty.
- Po ugotowaniu wyłóż kaszę do miski i wymieszaj widelcem lub wyłóż na tackę i ostudź jeśli danie ma być podawane na zimno.
- Do kaszy dodaj resztę składników: pokrojone suszone pomidory, posiekany szczypiorek, miętę, lekko zrumienione na patelni orzeszki pinii, wszystko skrop sokiem z cytryny i resztą oleju lub oliwy, dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wymieszaj i posyp fetą.
- Można dodać więcej aromatycznej oliwy.
Wskazówki:
- Świeżą miętę możesz zastąpić suszoną.
Żródło przepisu:
Mniam