- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 2 862 wyświetleń
Składniki:
- 200 g nieugotowanego makaronu
- 1 szklanka świeżego albo mrożonego groszku
- 1,5 szklanki groszku cukrowego
- 1 duża marchewka
- 400-500 g piersi kurczaka
- 2 papryki konserwowe
- 4 dymki
- 1 pęczek rzodkiewki
- posiekana natka pietruszki
- 3 łyżki oliwy
- 1,5 łyżki octu balsamicznego
- sól
- pieprz
- trochę koziego sera (twarogowego do smarowania)
Przygotowanie:
- Piersi kurczaka umyj, osusz, usuń błonki i żyłki. Przypraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny i odrobiną oliwy. Usmaż na patelni grillowej z obu stron. Zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia. Pokrój na cienkie plasterki.
- Groszek cukrowy przekrój na pół.
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. 2-3 minuty przed końcem gotowania, dorzuć groszek i groszek cukrowy. Zdejmij z ognia i odsącz.
- Marchewkę obierz i pokrój w cienkie słupki.
- Paprykę konserwową odsącz i pokrój w paski.
- Rzodkiewkę pokrój w ćwiartko-plasterki.
- Dymkę posiekaj.
- Oliwę, ocet balsamiczny, sól i pieprz wymieszaj w niedużym naczyniu.
- Makaron z groszkiem przełóż do dużej miski. Dodaj kurczaka, marchewkę, paprykę konserwową, rzodkiewki, natkę pietruszki i dymkę. Dokładnie wymieszaj.
- Przełóż na talerze. Polej wcześniej przygotowanym sosem.
- Przed podaniem posyp pokruszonym kozim serem.
Wskazówki:
- Kozi ser nie jest obowiązkowym składnikiem sałatki.
Mniam