- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 147 wyświetleń
Składniki:
- 1 opakowanie kotletów sojowych (Minutki)
- 1 jajko
- 1 szklanka zmielonych migdałów
- 2 łyżki mielonego lnu
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- sól
- pieprz
- kostka rosołowa
- mąka do panierowania
Przygotowanie:
- Zagotuj ok. 1,5 litra wody. Do wrzątku wrzuć 1 kostkę rosołową, rozmieszaj.
- Do gotującej się wody wrzuć kotlety sojowe i gotuj po przykryciem na małym ogniu przez ok. 6-7 minut. Od czasu do czasu zamieszaj.
- W międzyczasie przygotuj 2 głębsze miseczki i 1 płaski talerz. W jednej głębszej miseczce rozstrzep jajko, dodaj szczyptę soli i pieprzu.
- W drugiej głębszej miseczce wymieszaj migdały, len, ostrą paprykę, odrobinę soli i pieprzu.
- Na płaski talerz wysyp parę łyżek mąki.
- Ugotowane kotlety przełóż na sitko, żeby przestygły i odrobinę odsączyły.
- Kiedy kotlety będą letnie, każdy z nich ściśnij dłońmi, żeby odsączyć pozostałą wodę.
- Kotlety obtocz mąką, następnie zanurz w jajku, a na koniec obtaczaj w migdałach.
- Smaż na niedużym ogniu, na rozgrzanym oleju z obu stron.
- Po usmażeniu przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Wskazówki:
Mniam