- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 133 wyświetleń
Składniki:
- 1,5 l rosołu (może być z kostki rosołowej)
- 1 słoiczek (90 g) koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4-5 łyżek mąki pszennej
- 1 mała kwaśna śmietana (12%)
- sól
- pieprz
- dużo bazylii
- szczypta oregano
- szczypta ziół prowansalskich
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
- 1 płaska łyżeczka mielonego czosnku
- 1,5 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
- Rosół zagotuj i trzymaj na niedużym ogniu, żeby cały czas delikatnie wrzał.
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj koncentrat pomidorowy, bazylię, oregano, sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodką paprykę, czosnek i cukier. Smaż mieszając przez ok. 5 minut.
- Tak przygotowaną mieszankę pomidorową przełóż do gotującego się rosołu, wymieszaj i znowu zagotuj.
- W tym czasie wymieszaj mąkę ze śmietaną i kilkoma łyżkami zupy. Masa ma być rzadka i bez grudek.
- Wlej masę śmietanową do zupy i mieszając trzepaczkę doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia.
- Sprawdź smak i w razie potrzeby przypraw.
- Podawaj z ugotowanym makaronem albo ryżem.
Wskazówki:
- Pomidorówka smakuje też bardzo dobrze z grzankami.
Żródło przepisu:
Moja serdeczna znajoma – Łucja
Mniam