- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 154 wyświetleń
Składniki:
- 2 szklanki nieugotowanego makaronu penne (rurki)
- wiązka zielonych szparagów
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- 1 szalotka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
- 1,5 łyżeczki miodu
- 1/2 szklanki zielonych oliwek
- 1 szklank rukoli
- 100 g koziego sera twarogowego
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj w nieosolonej wodzie. Odsącz.
- Piekarnik rozgrzej do ok. 200 stopni C.
- Szparagi umyj, osusz, odłam zdrewniałe końcówki. Rozłóż na blaszce do pieczenia (silikonowej albo zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia).
- Pomidorki umyj, osusz i rozłóż na blaszce obok szparagów.
- Warzywa skrop oliwą, przypraw solą i pieprzem. Delikatnie przemieszaj.
- Blaszkę wstaw do piekarnika piecz przez ok. 6 minut. Wymij szparagi. Pomidorki wstaw do piekarnika na kolejne 4 minuty. Po tym czasie wyjmij i przestudź.
- Szalotkę drobno posiekaj. Przełóż do niedużej miseczki, dodaj 2 łyżki oliwy, miód, musztardę, zioła prowansalskie, sok z cytryny. Wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem.
- Pomidorki i oliwki przekrój na pół.
- Szparagi pokrój na ok. 2-3 cm kawałki.
- Makaron wymieszaj z połową sosu. Dodaj szparagi, rukolę, oliwki, resztę sosu i ponownie przemieszaj.
- Makaron przełóż na talerze. Posyp pomidorkami i pokruszonym serem.
Wskazówki:
- Do krojenia pomidorków użyj bardzo ostrego noża – upieczone są bardzo delikatne i łatwo się rozpadają.
Żródło przepisu:
Mniam