- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: na słodko
- 111 wyświetleń
Składniki:
Ciasto:
- 1/2 kg mąki pszennej
- łyżka cukru
- łyżeczka soli
- 5 łyżek oliwy (można zastąpić olejem)
- 5 dag drożdży świeżych i 4 łyżki ciepłej wody
- mąka do podsypywania
Dodatki:
- spory pęczek zielonych szparagów
- 18 pomidorków koktajlowych
- 10 dag sera pleśniowego z zieloną lub niebieską pleśnią
- 2/3 szklanki słodkiej śmietanki
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól
- 3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- Drożdże przełóż do miseczki, dodaj ciepłą wodę i cukier, dokładnie wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
- Szparagi obierz, ser pokrój na drobną kostkę.
- Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj sól, zrób zagłębienie i dodaj drożdże oraz około szklankę ciepłej wody. Wymieszaj energicznie – jeśli będzie trzeba dolej wody – masa powinna być miękka i nie musi być bardzo jednolita. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
- Do ciasta wlej oliwę i wyrabiaj przez dosłownie kilka chwil – aż wchłonie oliwę i będzie błyszczące. Obsyp je mąką, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut – aż podwoi swoją objętość.
- Do rondla wlej śmietankę, dodaj ser i cały czas mieszając trzymaj na średnim ogniu przez kilka minut, aż ser prawie się rozpuści. Odstaw do przestygnięcia.
- Pomidorki przekrój na połówki. Szparagi przekrój wzdłuż na połówki.
- Piekarnik rozgrzej do 220 stopni Celcjusza.
- Ciasto podziel na 9 części (możesz też podzielić je na 3 części i przygotować pizze w klasycznym, okrągłym kształcie). Rozwałkuj je na cienkie placki, podsypując mąką. Podwyższ brzegi.
- Placki przełóż na nieprzywieralną blachę (lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia). Posmaruj je sosem, układaj szparagi i pomidorki. Posyp solą, pieprzem, skrop oliwą.
- Wstaw do piekarnika na 8-12 minut. Pizza jest gotowa, kiedy brzegi się zarumienią.
Wskazówki:
- Z powyższych składników przygotujesz ok. 9 prostokątnych kawałków o wymiarach 8 x 15 cm.
- Ser pleśniowy możesz zastąpić wędzonym serem kozim (testowałam – wyszło przepysznie 🙂 ).
Mniam