- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 387 wyświetleń
Składniki:
- 2 cukinie pokrojone w słupki
- 1 czerwona papryka bez gniazda nasiennego, pokrojona na paski
- 3 zabki czosnku, drobno posiekane
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 300 g makaronu (kokardek albo muszelek)
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżeczki musztardy pełnoziarnistej
- 150 g startego żółtego sera (np. cheddar)
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarni do 220 stopni C.
- Cukinię i paprykę ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp czosnkiem, przypraw solą, pieprzem i polej oliwą. Przemieszaj.
- Piecz przez 15-20 minut, aż warzywa zmiękną i lekko się przyrumienią.
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- Po ugotowaniu odcedź, dodaj ser i wymieszaj, żeby ser się rozpuścił.
- Dodaj musztardę, warzywa i śmietanę.
- Od razu podawaj.
Wskazówki:
- Ilość sera i warzyw możesz dostosowywać do własnych upodobań 🙂
Żródło przepisu:
Tanie dania – 101 sprawdzonych przepisów (Good Food Magazine), s. 60
Mniam