Kuchenne Przygody

Pieczone warzywa z makaronem

Składniki: 

  • 2 cukinie pokrojone w słupki
  • 1 czerwona papryka bez gniazda nasiennego, pokrojona na paski
  • 3 zabki czosnku, drobno posiekane
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 300 g makaronu (kokardek albo muszelek)
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki musztardy pełnoziarnistej
  • 150 g startego żółtego sera (np. cheddar)

Przygotowanie: 

  1. Rozgrzej piekarni do 220 stopni C.
  2. Cukinię i paprykę ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp czosnkiem, przypraw solą, pieprzem i polej oliwą. Przemieszaj.
  3. Piecz przez 15-20 minut, aż warzywa zmiękną i lekko się przyrumienią.
  4. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  5. Po ugotowaniu odcedź, dodaj ser i wymieszaj, żeby ser się rozpuścił.
  6. Dodaj musztardę, warzywa i śmietanę.
  7. Od razu podawaj.

Wskazówki: 

  • Ilość sera i warzyw możesz dostosowywać do własnych upodobań 🙂

Żródło przepisu: 

Tanie dania – 101 sprawdzonych przepisów (Good Food Magazine), s. 60

Mniam