- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 203 wyświetleń
Składniki:
- 300 g dobrej kiełbasy, pokrojonej w cienkie paseczki (metodą julienne)
- 200 ml śmietany 30%
- 2 szczypty ziół prowansalskich
- oliwa z oliwek
- 1 czerwona papryka, umyta, pozbawiona gniazda nasiennego, pokrojona w cienkie paseczki (metodą julienne)
- sól
- 4 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plastry
- 2 cukinie, umyte, obrane, starte na tarce o grubych oczkach, odsączone
- 4 łyżki białego wina wytrawnego
- 2 żółtka jaj
- świeżo mielony pieprz
- 300 g makaronu świderki (fusilli), ugotowanego al dente
- 100 g sera ementaler, startego na tarce
Przygotowanie:
- Paski kiełbasy przełóż na gorącą patelnię (bez dodatku oleju). Smaż parę minut, co jakiś czas mieszając. Przełóż do miski.
- W rondlu podgrzej śmietanę, dodaj zioła prowansalskie. Podgrzej, nie doprowadzając do zagotowania. Śmietanę z ziołami odstaw do przestygnięcia.
- Na tę samą patelnię, na której smażyłą się kiełbasa, wlej niewielką ilość oliwy z oliwek, dodaj pokrojoną paprykę, dopraw solą. Smaż około 5 minut, co chwilę mieszając. Podsmażoną paprykę przełóż do naczynia z kiełbasą.
- Na tę samą patelnię wlej niewielką ilość oliwy z oliwek, do zimnej oliwy dodaj plastry czosnku, następnie starte na tarce o grubych oczkach cukinie (startą cukinię powinniśmy odsączyć wcześniej z nadmiaru soku) oraz sól. Smaż około 4 minut, co chwilę mieszając.
- Do podsmażonej cukinii dodaj wcześniej podsmażoną kiełbasę i paprykę. Dodaj białe wytrawne wino, smaż do momentu odparowania alkoholu. Wszystkie składniki przełóż do dużej miski, następnie dodaj ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj.
- Do śmietany z ziołami prowansalskimi dodaj żółtka, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Śmietaną zalej makaron z warzywami i kiełbasą. Wymieszaj.
- Wszystkie składniki przełóż do naczynia żaroodpornego. Górę dania posyp startym żółtym serem.
- Zapiekankę włóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C (góra i dół) na 20-30 minut.
- Po wyciągnięciu z piekarnika – odstaw do przestygnięcia.
Wskazówki:
- Zamiast oliwy możesz użyć oleju rzepakowego do smażenia.
Żródło przepisu: