- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: azjatycka
- 132 wyświetleń
Składniki:
- 2 piersi kurczaka
- mrożona mieszanka warzywna
- 50 ml soku pomarańczowego
- odrobina mleka
- mąka kukurydziana (ewentualnie)
- przyprawa do kurczaka (Kamis)
- curry
- imbir
- sól
- pieprz
- sos sojowy
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Piersi kurczaka umyj, osusz i pokrój na cienkie paski. Przypraw mięso przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem, a następnie usmaż na rozgrzanym oleju.
- Do usmażonego mięsa dorzuć mieszankę warzywną, podlej odrobiną wody, soku pomarańczowego i mleka. Przypraw do smaku (curry, imbir, sól, pieprz, sos sojowy).
- Duś ok. 15-20 minut aż warzywa będą miękkie.
- Jeśli chcesz zagęścić sos, do gotującego się sosu dolej pół szklanki zawiesiny z wody i mąki kukurydzianej (1,5 łyżki) i mieszaj aż całość zgęstnieje.
- Podawaj z ugotowanym ryżem.
Wskazówki:
- Możesz użyć orientalnej mieszanki warzywnej (choć my preferujemy bardziej europejskie smaki – np. meksykańska).
Mniam
Dzisiejsze danie niewiele ma wspólnego z Chinami… chyba tylko nazwę 🙂 Ale tak się przyjęło, że ryż z warzywami i kurczakiem przyprawione curry nazywamy ryżem po chińsku. Kiedyś bardzo często jedliśmy to danie na obiad… Chyba się przejadło, dlatego gości na naszym stole od czasu do czasu – kiedy nie mamy innego pomysłu na obiad albo nie mamy zbyt dużo czasu na gotowanie (bo robi się je dość szybko).