Kuchenne Przygody

Smażony makaron po Tajsku

Składniki: 

  • 500 g mięsa (polędwicy wołowej, wieprzowiny lub mięsa z piersi kurczaka)
  • 10 dag orzeszków ziemnych albo nerkowca
  • opakowanie makaronu ryżowego (200 g)
  • 2 jajka
  • 1 zielona papryka
  • 1 ostra czerwona papryka
  • 1 mały pęczek szczypioru
  • 1 por (biała część)
  • 1 szalotka
  • 1 marchewka
  • kiełki soi
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 ml oleju sezamowego
  • sos sojowy

Przygotowanie: 

  1. Marchewkę, pora, szalotkę i zieloną paprykę pokrój w cienkie słupki, długości około 4 cm i grubości 2 mm.
  2. Mięso umyj, osusz i pokrój w jak najdrobniejsze paseczki. Przypraw ostrą papryką, imbirem i sosem sojowym.
  3. Makaron ryżowy zalej gotującą się wodą i odstaw na parę minut.
  4. Paprykę ostrą, czosnek i szczypior posiekaj.
  5. Orzeszki ziemne rozdrobnij (możesz je też lekko uprażyć na suchej patelni – zyskają dodatkowy aromat).
  6. W dużej patelni lub wooku na połowie oleju podsmaż mięso, po czym przełóż na bok, dodaj pozostały olej, czosnek, ostrą paprykę smaż chwilę aż czosnek zacznie nabierać złotego koloru
  7. Dodaj pora marchewkę, szalotkę i zieloną paprykę. Smaż chwilę, dodaj dwa jajka i szybko rozmieszaj je na patelni, dodaj kiełki sojowe i szczypior.
  8. Zdejmij z patelni, dodaj mięso i makaron, posyp orzeszkami ziemnymi i dokładnie wymieszaj.
  9. Przypraw sosem sojowym i w razie potrzeby ostrą papryką.

Wskazówki: 

  • Mięso może się smażyć z warzywami przez cały czas (nie musisz go zdejmować z patelni po usmażeniu).
  • Świeży imbir doda daniu egzotycznej nutki.
  • Szalotkę możesz zastąpić zwykłą cebulą.

Żródło przepisu: 

Mniam