Kuchenne Przygody

Spaghetti bolońskie

Składniki: 

  • 40-50 dag mięsa mielonego
  • 1-2 posiekane cebule
  • 1 puszka pomidorów
  • 2-3 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • 2/3 paczki makaronu spaghetti
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • słodka papryka
  • ostra papryka

Przygotowanie: 

  1. Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Na rozgrzanym oleju zeszklij posiekaną cebulę.
  3. Do cebuli dodaj mięso. Przypraw czosnkiem, bazylią, solą, pieprzem, słodką papryką, ostrą papryką. Mieszaj, żeby rozdrobnić mięso.
  4. Smaż aż mięso będzie gotowe.
  5. Dodaj pomidory z puszki, duś ok. 15 minut.
  6. Wyłóż makaron na talerze, na wierzch nałóż sos. Możesz posypać parmezanem lub innym startym serem.

Wskazówki: 

  • Cebulę możesz posiekać w malakserze.
  • Do wody, w której gotujesz makaron możesz dodać kostkę rosołową – makaron będzie bardziej aromatyczny.

Mniam

Mamy kilka sprawdzonych przepisów, do których co jakiś czas wracamy. Spaghetti bolońskie jest jednym z nich. Oprócz cebuli do mięsa można dodać jeszcze pokrojoną w kostkę paprykę, kukurydzę konserwową. Smacznego!

Spaghetti bolońskie ma wiele twarzy. W zależności od przypraw i dodatków mogą one być bardzo różne. W dzisiejszej wersji do mięsa dodaliśmy posiekany por i paprykę czerwoną. Kilka kropli sosu chilli nadało daniu pikanterii.