- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 142 wyświetleń
Składniki:
- 3-4 kalarepki
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 duża marchewka
- 50 dag ziemniaków
- 2 łyżki mąki
- 2/3 szklanki śmietany 18%
- 2 łyżki masła
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 3 jajka
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 kostka rosołowa
- 1/2 l wody
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo. Obierz i pokrój na ćwiartki.
Ułam zdrewniałe końcówki szparagów. Opłucz i osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Główki szparagów odłóż na oddzielny talerz.
Kalarepy umyj, obierz i pokrój w słupki.
Marchewkę i ziemniaki obierz i pokrój w niedużą kostkę.
Masło rozgrzej na patelni, wrzuć marchewkę, ziemniaki i kalarepę. Smaż kilka minut od czasu do czasu mieszając.
Dodaj szparagi (oprócz główek). Przemieszaj. Smaż jeszcze 4-5 minut.
W tym czasie kostkę rosołową rozpuść we wrzącej wodzie. Zalej warzywa. Duś pod przykryciem ok. 15 minut. Po tym czasie dodaj główki szparagów.
Śmietanę wymieszaj z mąką i 3 łyżkami płynu z warzyw.
Mieszankę śmietanową dodaj do warzyw, energicznie wymieszaj.
Przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Natkę posiekaj i dodaj do sosu.
Przed podaniem udekoruj jajkami.
Wskazówki:
- Możesz podawać z kaszą, np. pęczak.
Mniam