- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 116 wyświetleń
Składniki:
- 300-400 g makaronu wstążki
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 mała cebula, posiekana
- 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w plasterki
- 100-150 g pieczarek
- 2 łyżki mąki
- 300 ml mleka
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
- 2-3 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 200 g mrożonego groszku
- 200 g mrożonych brokułów
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki parmezanu
Przygotowanie:
- Groszek i brokuły rozmroź.
- Rozgrzej piekarnik do ok. 220 stopni C.
- Ugotuj makaron w osolonej wodzie (skóć o kilka minut czas gotowania podany na opakowaniu). Odsącz.
- Cebulę zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj seler naciowy i smaż kolejne 6 minut.
- Pieczarki obierz, posiekaj i wrzuć na patelnię do pozostałych warzyw. Smaż aż pieczarki puszczą sok.
- Warzywa na patelni posyp mąką i od razu wymieszaj. Dodaj mleko, rosół, zagotuj często mieszając.
- Gotuj na małym ogniu przez kolejne 8 minut (aż sos się zagęści).
- Dodaj odsączonego tuńczyka, makaron, brokuły, groszek, przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
- Przełóż całość do naczynia do zapiekania, posyp bułką tartą wymieszaną z parmezanem.
- Piecz przez ok. 25 minut.
Wskazówki:
- Do sosu możesz dodać 10 dag tartego sera żółtego – dzięki temu zapiekanka będzie miała ostrzejszy smak.
Żródło przepisu:
„So easy”, Ellie Krieger, s. 90
Mniam