- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 155 wyświetleń
Składniki:
- 300 g suchego makaronu (np. kokardki)
- 1 średnia cebula
- 1 brokuł, umyty
- 2 jajka
- 200 g boczku parzonego
- ok. 200 g małych pomidorów
- 200 g śmietanki 30%
- 1 mozzarella
- 40 g startego parmezanu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Cebulę posiekaj w drobną kosteczkę.
- Boczek pokrój w paski i podsmaż na rozgrzanej patelni. Po jakimś czasie dodaj cebulę i wymieszaj..
- Brokuł pokrój w małe różyczki i ugotuj w osolonej wodzie bez przykrycia.
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- Do miski wlej śmietankę, wbij 2 całe jajka, dodaj sól, pieprz i wymieszaj.
- Małe pomidory pokrój w ćwiartki.
- Wszystkie składniki (makaron, boczek, brokuły i pomidory) mieszamy, zalewamy śmietanką.
- Mozzarellę pokrój w kosteczkę i również dodaj do zapiekanki.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
- Wierzch zapiekanki posyp parmezanem.
- Zapiekankę włóż do nagrzanego piekarnika (najpierw piecz ok. 10 minut w 180°C (termoobieg), następnie około 5-10 minut w 200°C (funkcja grill).
Żródło przepisu:
Mniam