- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 144 wyświetleń
Składniki:
- 350 g makaronu (np. rurki)
- puszka pomidorów lub sosu pomidorowego
- 400 g tuńczyka z puszki
- 125 g oliwek
- 100 g starkowanego żółtego sera
- masło lub margaryna do wysmarowania naczynia żaroodpornego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- W międzyczasie podsmaż na rozgrzanej patelni pomidory, tuńczyka i oliwki.
- Makaron i sos przełóż zmieszaj, przełóż do wysmarowanego masłem lub margaryną naczynia żaroodpornego i posyp żółtym serem.
- Zapiekaj w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut.
Wskazówki:
- Do wody na makaron możesz wrzucić kostkę rosołową – makaron będzie bardziej aromatyczny.
Mniam
Dzisiejszą zapiekankę można przygotować w tak zwanym „międzyczasie”. Jest szybka i prosta. Makaron wyszedł może troszkę za suchy, ale poza tym pycha 🙂