- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 134 wyświetleń
Składniki:
- 200 g kaszy gryczanej
- 2 łyżki amarantusa
- 1 łyżka nasion chia
- 2 szklanki wody
- 1 mała cebula
- 250 g świeżego szpinaku
- sól
- pieprz
- 1 opakowanie serka wiejskiego
- 100g sera typu cheddar
- gałka muszkatołowa
- garść orzechów włoskich
- 2 jajka
Przygotowanie:
- Orzechy posiekaj i upraż na suche patelni.
- Do garnuszka wsyp kaszę gryczaną, amarantus i nasiona chia. Zalej wodą, zagotuj, posól i gotuj pod przykryciem przez ok. 15 minut (albo do momentu aż kasze wchłoną całą wodę). Od czasu do czasu przemieszaj.
- W międzyczasie posiekaj cebulę i zeszklij na oleju.
- Szpinak umyj, odwiruj, dodaj do cebuli i smaż mieszając, aż szpinak będzie miękki.
- W misce wymieszaj serek wiejski, cheddar i gałkę muszkatołową. Dodaj podsmażony szpinak z cebulą i dokładnie wymieszaj.
- Do żaroodpornych miseczek albo naczyń wyłóż kaszę gryczaną. Na wierzchu ułóż masę szpinakowo-serową. Zrób nieduże zagłębienie i wbij po 1 jajku. Przypraw solą i pieprzem.
- Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez ok. 15 – 20 minut (albo do momentu aż białko się zetnie).
Wskazówki:
- Do masy szpinakowej możesz dodać 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Przepis bierze udział w akcji:
Żródło przepisu:
Mniam