- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: na słodko
- Trudność: Łatwa
- 62 wyświetleń
Składniki:
- 1/2 szklanka bakalii (rodzynek, posiekanych fig i daktyli)
- 1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekanych
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka mielonych przypraw (cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej i imbiru)
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/3 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 3/4 szklanki drobno startej surowej dyni
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (lub oleju roślinnego)
- 1/3 szklanki płynnego miodu
Przygotowanie:
- Bakalie zalej ciepłą wodą i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odsącz na sitku.
- Orzechy włoskie lekko upraż na suchej patelni.
- Do miski wsyp mąkę, cukier, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę, sól i wymieszaj.
- Dodaj jajka, dynię, oliwę, miód i dokładnie wymieszaj łyżką.
- Na koniec dodaj odsączone bakalie i orzechy i jeszcze raz wymieszaj.
- Piekarnik rozgrzej do 185 stopni.
- Papilotki na muffinki napełnij ciastem do ok. 2/3 wysokości (babeczki urosną).
- Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 25-30 minut (do tzw. „suchego patyczka”).
Wskazówki:
- Zamiast mąki razowej możesz użyć mąki pszennej pełnoziarnistej albo wymieszajć 1 szklankę mąki pełnoziarnistej i 1/2 szklanki mąki tortowej.
Przepis bierze udział w akcji:
Żródło przepisu:
Mniam