- 0 Polubienia
- 0 / 5
-
Przygotowanieok. 60 min
-
Gotowanie15-30 min
-
Porcje4
Pierwsze własnoręcznie robione faworki
Praca zespołowa przyniosła spektakularne efekty 🙂 Ja przygotowałam ciasto i byłam odpowiedzialna za smażenie, Przemek wałkował ciasto i wykrajał równiutkie faworki. Wyszły pysznie 🙂 Kruche, smaczne i tłuściutkie 😉 Tłusty Czwartek uczciliśmy tak, jak się należy 🙂
Składniki
Wskazówki
Zanim wrzucisz faworki do smażenia, sprawdź czy tłuszcz jest wystarczająco gorący - wrzuć tam kawałeczek ciasta - powinien zacząć mocno skwierczeć i urosnąć. Dwie łyżki rumu możesz zastąpić jedną łyżką spirytusu.
Mąkę przesiej, dodaj żółtka, sól, rum i śmietanę. Wyrabiaj dokładnie, do otrzymania gładkiej kuli ciasta.
Ciasto przepuść dwa razy przez maszynkę do mielenia mięsa lub dobrze wybij wałkiem, by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza (15 - 30 minut). Ja wybrałam wersję z maszynką :)
Porcje ciasta rozwałkuj cieniutko.
Z ciasta wykrajaj wąskie, dość długie prostokąty. Każdy pasek natnij wzdłuż pośrodku (ok. 1/3 długości paska) i jeden z końców przewlecz przez otwór.
W garnku albo głębokiej patelni rozgrzej smalec z olejem.
Smaż faworki z obu stron na złoty kolor.
Po wyjęciu odsączaj na papierowym ręczniku.
W razie potrzeby, uzupełniaj tłuszcz w trakcie smażenia.
Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Może Ci także zasmakować
Faworki czyli chrust
Składniki
Follow The Directions
Zanim wrzucisz faworki do smażenia, sprawdź czy tłuszcz jest wystarczająco gorący - wrzuć tam kawałeczek ciasta - powinien zacząć mocno skwierczeć i urosnąć. Dwie łyżki rumu możesz zastąpić jedną łyżką spirytusu.
Mąkę przesiej, dodaj żółtka, sól, rum i śmietanę. Wyrabiaj dokładnie, do otrzymania gładkiej kuli ciasta.
Ciasto przepuść dwa razy przez maszynkę do mielenia mięsa lub dobrze wybij wałkiem, by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza (15 - 30 minut). Ja wybrałam wersję z maszynką :)
Porcje ciasta rozwałkuj cieniutko.
Z ciasta wykrajaj wąskie, dość długie prostokąty. Każdy pasek natnij wzdłuż pośrodku (ok. 1/3 długości paska) i jeden z końców przewlecz przez otwór.
W garnku albo głębokiej patelni rozgrzej smalec z olejem.
Smaż faworki z obu stron na złoty kolor.
Po wyjęciu odsączaj na papierowym ręczniku.
W razie potrzeby, uzupełniaj tłuszcz w trakcie smażenia.
Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Leave a Review
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.