Suflet z dyni

Składniki: 
  • 0,5 kg dyni
  • 10 dag żółtego sera (startego)
  • 1 jajko
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • gałka muszkatołowa
Przygotowanie: 
  1. Dynię obierz, pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka, dolej trochę wody, dodaj 1 łyżkę masła i duś przez 15-20 minut aż dynia będzie miękka.
  2. Odsącz dynię i zmiksuj ją na puree.
  3. W rondelku podgrzej łyżkę masła, dodaj mąkę i energicznie wymieszaj trzepaczką. Do zasmażki dolej mleko, gotuj cały czas mieszając. Kiedy masa zrobi się gęsta, zdejmij rondelek z ognia.
  4. Do wystudzonej masy dyniowej dodaj zasmażkę, żółtko, ser żółty, gałkę muszkatołową, pieprz i sól.
  5. Białko ubij na sztywną pianę, dodaj do masy dyniowej i delikatnie wymieszaj.
  6. Wyłóż suflet do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i posypanego bułką tartą.
  7. Zapiekaj przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
  8. Zwiększ temperaturę do 230 stopni i piecz kolejne 10 minut.
  9. Podawaj z ulubioną surówką.
Wskazówki: 

Zamiast naczynia żaroodpornego możesz użyć mniejszych foremek.

Żródło przepisu: 

Kuchnia Polska, PWE

up
166 users have voted.
Rodzaj dania: 
Sposób przyrządzania: 
Czas przygotowania: 

Wpisy blogowe z tym przepisem:

Dynia vs. My - starcie drugie

Kupując dynię, trzeba liczyć się z tym, że jest jej dużo :) Nie chodzi tu o koszty, ale o świadomość, że starczy jej na więcej niż jedno danie. Zupę krem z dyni "zaliczyliśmy" w piątek. Dzisiaj czas na suflet. Suflet w swojej konsystencji przypomina papkę. Najbardziej mi smakowała przypieczona skórka :) Przemkowi podobał się wyraźny smak sera. Generalnie - szału nie było, ale spróbować było warto. Zawsze to coś nowego. Danie polecamy na kolację.