Kuchenne Przygody

Żeberka w sosie miodowo-musztardowym

Żeberka w sosie miodowo-musztardowym
Żeberka w sosie miodowo-musztardowym
  • Przygotowanie
    15 min
  • Gotowanie
    90 min
  • Porcje
    4
  • Rozmiar porcji
    ok. 250g

Żeberka wieprzowe z kością są jednym z najpopularniejszych kawałków mięs, które wykorzystuje się w kuchni polskiej. Ta część mięsa jest odcinana od schabu. Składa się ona z kości oraz mięśni międzyżebrowych. Jeżeli chcesz przygotować pyszną potrawę z żeberek, ważne jest to, aby wybrać je jak najmniej otłuszczone. Najczęściej żeberka zapieka się lub dusi. Doskonale sprawdzają się one również w potrawach z grilla. Chcesz, aby Twoja potrawa z żeberek była soczysta i aromatyczna? Porcja mięsa nie jest zbyt wymagająca, jeżeli chodzi o przyprawy. Jednak będzie zdecydowanie lepiej smakować, jeżeli żeberka odpowiednio wcześniej zamarynujesz i odstawisz na kilka godzin w chłodne miejsce.

Składniki

    Wskazówki

    Chcesz przygotować efektowne danie, które nie będzie zajmować zbyt wiele czasu, a także nie wymaga ono skomplikowanych umiejętności kulinarnych, to z pewnością żeberka wieprzowe z sosie miodowo-musztardowym okażą się strzałem w dziesiątkę. Jest to idealne danie o każdej porze roku. Aromatyczne żeberka będą doskonale smakować zarówno w chłodniejsze dni, jak i również gdy będziesz mieć ochotę na biesiadowanie na tarasie w upalne lato. Żeberka w sosie miodowo-musztardowym będą doskonale smakować w towarzystwie zapiekanych ziemniaków lub frytek. Świetnym dodatkiem do żeberek będą również tradycyjne ogórki kiszone.

    Krok 1

    Żeberka wieprzowe dokładnie umyj, następnie potnij na mniejsze porcje i natrzyj dokładnie solą. Musztardę, mód, sos sojowy, słodką paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie ze sobą wymieszaj w osobnej misce. Żeberka obtocz w sosie miodowo-musztardowym. Tak przygotowane porcje mięsa odłóż do lodówki przynajmniej na godzinę. Najlepiej jednak będą smakować, jeżeli danie z żeberek będziesz przygotowywać następnego dnia. Pamiętaj o tym, że sos sojowy również jest słony. Dlatego musisz uważać, aby nie przesadzić z ilością soli.

    Krok 2

    Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Żeberka podsmaż na patelni z każdej strony, a następnie przekładaj kolejne porcje do naczynia żaroodpornego. Całe mięso zalej pozostałym sosem z marynaty i dokładnie wymieszaj. Naczynie żaroodporne zamknij, a następnie wstaw do piekarnika. Żeberka w sosie miodowo-musztardowym piecz przez ok. 75-80 minut w 180 stopniach.

    Krok 3

    Na ostatnie 10-15 minut pieczenia, zdejmij z naczynia żaroodpornego przykrywkę i dalej zapiekaj, aby żeberka ładnie się zarumieniły. Polej porcje mięsa sosem miodowo-musztardowym. Dzięki temu będą one nie tylko soczyste, ale również chrupiące. Po tym czasie wyjmij żeberka i podawaj z frytkami lub zapiekanymi ziemniakami oraz surówką.

    Podsumowanie

    Żeberka w sosie miodowo-musztardowym w wersji z grilla: Marynatę miodowo-musztardową możesz również wykorzystać do przygotowania żeberek z grilla. Tutaj jednak, zamiast obsmażać żeberka i następnie je wkładać do naczynia żaroodpornego, od razu przekładasz je do grilla. Dobrze jest jednak je grillować w folii aluminiowej lub na specjalnych tackach, dzięki czemu marynata nie skapnie do paleniska. Ponadto powinieneś pamiętać o regularnym obracaniu porcji mięsa, aby ich nie przypalić. Grillowanie żeberek powinno zająć od ok. 20 do 30 minut, w zależności od rodzaju posiadanego grilla, a także wielkości porcji mięsa. Mięso powinno być miękkie i chrupiące.

    Może Ci także zasmakować

    Leave a Review