- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- Trudność: Średnia
- 577 wyświetleń
-
Przygotowanieok. 60 min
-
Gotowanie30 min
-
Porcje2
Baaardzo aromatyczny pstrąg
Panowie z „Kipi kasza” po raz kolejny mnie nie zawiedli. Przepis na Pstrąga pieczonego w pomidorach z ryżem i kaszą gryczaną okazał się bardzo smacznym i aromatycznym pomysłem na obiad. Ciężko było się oderwać 😉 Polecam!
Składniki
Wskazówki
Zamiast ryżu czarnego możesz użyć ryżu brązowego, a zamiast kaszy gryczanej niepalonej - najzwyklejszą kaszę gryczaną prażoną. Sos dalej smakuje wyśmienicie :)
Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź.
Cebulę, czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na 1 łyżce oliwy.
Dodaj wino i gotuj kilka minut.
Dodaj pomidory, cukier, dopraw solą i pieprzem i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 10 minut (żeby sos lekko się zredukował).
Pstrągi umyj i osusz, oprósz solą i pieprzem.
Dużą brytfankę wysmaruj oliwą, ułóż pstrągi.
Sos dodaj do środka ryby, a resztą polej z wierzchu. Przykryj folią aluminiową.
Piecz przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Może Ci także zasmakować
Pstrąg pieczony w pomidorach z ryżem i kaszą gryczaną
Składniki
Follow The Directions
Zamiast ryżu czarnego możesz użyć ryżu brązowego, a zamiast kaszy gryczanej niepalonej - najzwyklejszą kaszę gryczaną prażoną. Sos dalej smakuje wyśmienicie :)
Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź.
Cebulę, czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na 1 łyżce oliwy.
Dodaj wino i gotuj kilka minut.
Dodaj pomidory, cukier, dopraw solą i pieprzem i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 10 minut (żeby sos lekko się zredukował).
Pstrągi umyj i osusz, oprósz solą i pieprzem.
Dużą brytfankę wysmaruj oliwą, ułóż pstrągi.
Sos dodaj do środka ryby, a resztą polej z wierzchu. Przykryj folią aluminiową.
Piecz przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Leave a Review
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.