Wegańska zapiekanka pasterska

Składniki: 
  • olej do smażenia
  • 80-90 g koncentratu pomidorowego
  • ¾ szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 2 cebule
  • 2-3 korzenie pietruszki
  • 2 marchewki
  • 400-500 g pieczarek
  • 150-200 g orzechów laskowych
  • tymianek
  • rozmaryn
  • 10-12 ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • ¾ szklanki bulionu warzywnego albo niesłodzonego mleka migdałowego
Przygotowanie: 
  1. Ziemniaki obierz, przekrój na połówki i ugotuj w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedź, rozgnieć na gładkie puree i dodając bulion warzywny albo mleko migdałowe mieszaj do uzyskania gładkiej masy. W razie potrzeby przypraw solą i ewentualnie gałką muszkatołową.
  2. Cebulę posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju.
  3. Do zeszklonej cebuli dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i duś przez kilka minut na małym ogniu.
  4. Marchewkę, pietruszkę i pieczarki umyj, obierz i pokrój w niedużą kostkę.
  5. Na patelnię z cebulą wrzuć pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Przypraw tymiankiem, rozmarynem, solą i pieprzem. Wymieszaj i podsmaż chwilę.
  6. Po ok. 10 minutach dolej wino i duś na niedużym ogniu kolejne 10-15 minut.
  7. Po tym czasie dodaj pieczarki. Duś kolejne 5 minut. W razie potrzeby dolej odrobinę wody.
  8. Zdejmij z ognia, dodaj posiekane orzechy laskowe. Wymieszaj, przełóż do naczynia żaroodpornego.
  9. Na wierzch wyłóż ziemniaczane puree, wygładź. Widelcem zrób wzorki na wierzchu zapiekanki.
  10. Piecz przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Wskazówki: 
  • Skład i proporcje warzyw możesz modyfikować zgodnie ze swoimi upodobaniami. Ja np. dodałam kilka topinamburów :)

Przepis bierze udział w akcji:
Wegetariański obiad IV

Żródło przepisu: 

mayihavethatrecipe.com

up
152 users have voted.