- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: na słodko
- Trudność: Łatwa
- 136 wyświetleń
Składniki:
Składniki na około 18 ciasteczek
Suche składniki:
- 1 szklanka pszennej mąki pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
Mokre składniki:
- 3/4 szklanki purée z pieczonej dyni
- 1/4 szklanki delikatnego oleju
- miód do smaku
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
Przygotowanie:
- Przygotuj purée z dyni: dynię przekrój na pół, połóż na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia skórką do dołu i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około godzinę, lub do czasu, aż dynia będzie miękka. Następnie usuń pestki, wydłub łyżką miąższ z dyni i zmiksuj blenderem na gładkie purée.
- W dużej misce połącz suche składniki, w mniejszej wymieszaj składniki mokre. Dodać dyniowe purée i wszystko ponownie wymieszaj.
- Powoli dodawaj mokre składniki do suchych, mieszając wszystko szpatułą lub drewnianą łyżką.
- Mieszaj krótko, kiedy tylko składniki się połączą dodaj czekoladę i delikatnie wmieszaj ją w ciasto.
- Przy pomocy łyżki nakładaj na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia kleksy (ok. pół łyżki ciasta na jedno ciastko).
- Kiedy całe ciasto będzie wyłożone, wsuń ciastka do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 12 – 14 minut.
Wskazówki:
- Jeśli lubisz, możesz dodać do ciasta 2-3 łyżki wiórków kokosowych.
Żródło przepisu:
Mniam