Składniki:
- 1 kg małych ziemniaków
- sól
- 2 cebule
- 125 g szynki swojskiej
- 1-2 łyżeczki kminku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 100 ml białego wina
- 100 ml bulionu warzywnego
- 300 g sera koziego w kawałku
- pieprz
- tłuszcz do formy
Przygotowanie:
- Ziemniaki umyj, ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie.
- Połowę sera koziego zetrzyj na tarce, a drugą połowę pokrój w grube plastry.
- Cebule obierz, posiekaj, podsmażamy wraz z szynką i kminkiem na gorącej oliwie przez 3 minuty. Dodajemy wino, bulion i zagotuj. Wymieszaj ze startym kozim serem i dopraw do smaku.
- Ziemniaki odcedź, przelej zimną wodą, obierz i pokrój w plasterki.
- Połowę ziemniaków ułóż w płaskim, natłuszczonym naczyniu do zapiekanek. Rozprowadź na nich masę z szynki i sera, a następnie przykryj pozostałymi plasterkami ziemniaków.
- Obłóż plastrami sera koziego i piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez około 40 minut.
Wskazówki:
- Możesz podać z sałatką z rukoli.
Żródło przepisu:
kuchnialidla.pl
0
Skomentuj