Aromatyczna zapiekanka ziemniaczana z kozim serem

Składniki: 
  • 1 kg małych ziemniaków
  • sól
  • 2 cebule
  • 125 g szynki swojskiej
  • 1-2 łyżeczki kminku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 ml białego wina
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 300 g sera koziego w kawałku
  • pieprz
  • tłuszcz do formy
Przygotowanie: 
  1. Ziemniaki umyj, ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie.
  2. Połowę sera koziego zetrzyj na tarce, a drugą połowę pokrój w grube plastry.
  3. Cebule obierz, posiekaj, podsmażamy wraz z szynką i kminkiem na gorącej oliwie przez 3 minuty. Dodajemy wino, bulion i zagotuj. Wymieszaj ze startym kozim serem i dopraw do smaku.
  4. Ziemniaki odcedź, przelej zimną wodą, obierz i pokrój w plasterki.
  5. Połowę ziemniaków ułóż w płaskim, natłuszczonym naczyniu do zapiekanek. Rozprowadź na nich masę z szynki i sera, a następnie przykryj pozostałymi plasterkami ziemniaków.
  6. Obłóż plastrami sera koziego i piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez około 40 minut.
Wskazówki: 
  • Możesz podać z sałatką z rukoli.
Żródło przepisu: 

kuchnialidla.pl

up
126 users have voted.
Rodzaj dania: 
Sposób przyrządzania: 
Czas przygotowania: