- 0 Polubienia
- 0 / 5
-
Przygotowanie30-60 min
-
Gotowanie1-2 min
-
Porcje2
Tradycja spotyka się z wygodą w jednym z najbardziej klasycznych dań polskiej kuchni – pierogach leniwych. Te delikatne, puszyste kluchy, pełne aromatu sera i cynamonu, to prawdziwa uczta dla podniebienia i doskonały sposób na szybki, domowy posiłek. Bez konieczności wyrabiania ciasta czy formowania tradycyjnych pierogów, przygotowanie tego przysmaku staje się prawdziwą przyjemnością. Odkryj tajemnicę prostoty i smaku w naszym przepisie na pierogi leniwe – danie, które z pewnością zagości na Twoim stole jako ulubiona potrawa rodzinna!
Składniki
Wskazówki
Ilość mąki jest uzależniona od konsystencji sera - jeśli twaróg jest dość suchy, zmniejsz ilość mąki.
Ser zmiel lub zmiksuj w malakserze.
Jajka umyj, sparz wrzątkiem, oddziel żółtka od białek.
Z białek ubij sztywną pianę.
Ser utrzyj dodając kolejno po 1 żółtku.
Stopniowo dodawaj mąkę i pianę z białek. Przypraw solą i delikatnie wymieszaj.
Porcje ciasta formuj w kulkę, następnie wykładaj je na stolnicę podsypaną mąką i rolując dłońmi uformuj z niego wałek o średnicy ok. 3 cm.
Spłaszcz go i pokrój w ukośne kluski o wymiarach ok. 2x3 cm.
Tak przygotowane pierogi wrzucaj partiami na wrzącą, osoloną wodę i gotuj ok. 1 minuty od momentu wypłynięcia.
Ugotowane pierogi wyjmuj łyżką cedzakową.
Podawaj polane roztopionym masłem wymieszanym ze zrumienioną bułką tartą i posypane cukrem.
Może Ci także zasmakować
Leniwe pierogi – klasyka polskiej kuchni
Składniki
Follow The Directions
Ilość mąki jest uzależniona od konsystencji sera - jeśli twaróg jest dość suchy, zmniejsz ilość mąki.
Ser zmiel lub zmiksuj w malakserze.
Jajka umyj, sparz wrzątkiem, oddziel żółtka od białek.
Z białek ubij sztywną pianę.
Ser utrzyj dodając kolejno po 1 żółtku.
Stopniowo dodawaj mąkę i pianę z białek. Przypraw solą i delikatnie wymieszaj.
Porcje ciasta formuj w kulkę, następnie wykładaj je na stolnicę podsypaną mąką i rolując dłońmi uformuj z niego wałek o średnicy ok. 3 cm.
Spłaszcz go i pokrój w ukośne kluski o wymiarach ok. 2x3 cm.
Tak przygotowane pierogi wrzucaj partiami na wrzącą, osoloną wodę i gotuj ok. 1 minuty od momentu wypłynięcia.
Ugotowane pierogi wyjmuj łyżką cedzakową.
Podawaj polane roztopionym masłem wymieszanym ze zrumienioną bułką tartą i posypane cukrem.
Leave a Review
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.