Składniki:
- 2 piersi kurczaka
- 2 jajka
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- papryka słodka (w proszku)
- przyprawa do grilla (Kamis)
- smalec lub inny tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
- Piersi kurczaka roztłucz na grubość ok. 3-5 mm.
- W miseczce roztrzep jajka z przyprawami.
- Na płaski talerz wysyp sporo bułki tartej.
- Każdą pierś kurczaka panieruj kolejno w: bułce tartej, jajku i jeszcze raz w bułce tartej. (Za drugim razem mocno dociśnij bułkę tartą - ma powstać zwarta, dość gruba panierka).
- Smaż na rozgrzanym smalcu lub innym tłuszczu z obu stron.
Wskazówki:
- Pierś kurczaka możesz rozbijać przez folię (np. woreczek, reklamówkę) - dzięki temu mięso nie będzie przyklejało się do tłuczka.
0
Skomentuj
Wpisy blogowe z tym przepisem:
Klasyczny obiad - czyli panierowana pierś kurczaka
Dobrze przyprawiona panierka to połowa sukcesu w przypadku tego dania. Dobór przypraw jest dość dowolny - w naszej panierce obowiązkowo musi się znaleźć przyprawa grillowa Kamisa (klasyczna) i sproszkowana słodka papryka. Wszystkie szczegóły znajdują się w przepisie. Jako dodatek polecamy warzywa gotowane na parze.