Kotlet z piersi kurczaka w panierce

Składniki: 
  • 2 piersi kurczaka
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka (w proszku)
  • przyprawa do grilla (Kamis)
  • smalec lub inny tłuszcz do smażenia
Przygotowanie: 
  1. Piersi kurczaka roztłucz na grubość ok. 3-5 mm.
  2. W miseczce roztrzep jajka z przyprawami.
  3. Na płaski talerz wysyp sporo bułki tartej.
  4. Każdą pierś kurczaka panieruj kolejno w: bułce tartej, jajku i jeszcze raz w bułce tartej. (Za drugim razem mocno dociśnij bułkę tartą - ma powstać zwarta, dość gruba panierka).
  5. Smaż na rozgrzanym smalcu lub innym tłuszczu z obu stron.
Wskazówki: 
  • Pierś kurczaka możesz rozbijać przez folię (np. woreczek, reklamówkę) - dzięki temu mięso nie będzie przyklejało się do tłuczka.
up
283 users have voted.
Rodzaj dania: 
Sposób przyrządzania: 
Czas przygotowania: 

Wpisy blogowe z tym przepisem:

Klasyczny obiad - czyli panierowana pierś kurczaka

Dobrze przyprawiona panierka to połowa sukcesu w przypadku tego dania. Dobór przypraw jest dość dowolny - w naszej panierce obowiązkowo musi się znaleźć przyprawa grillowa Kamisa (klasyczna) i sproszkowana słodka papryka. Wszystkie szczegóły znajdują się w przepisie. Jako dodatek polecamy warzywa gotowane na parze.