Pierogi leniwe

Składniki: 
  • 0,5 kg białego sera
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • sól
  • olej lub masło
  • tarta bułka
  • cukier
Przygotowanie: 

Przygotowanie:

  1. Ser zemleć lub zmiksować w malakserze.
  2. Jaja umyć, sparzyć wrzątkiem, oddzielić żółtka od białek.
  3. Ser utrzeć dodając kolejno po jednym żółtku. Wsypać mąkę, dodać pianę ubitą z białek i trochę soli, ostrożnie wymieszać.
  4. Ciasto wyłożyc na stolnicę i podsypując mąką - uformować wałeczek o średnicy ok. 3 cm. Spłaszczyć go i kroić ukośne kluski o wymiarach około 2x3 cm.
  5. Wrzucać partiami na wrzącą, osoloną wodę i gotować ok. 1 minuty od momentu wypłynięcia.
  6. Ugotowane wyjąć łyżką cedzakową.
  7. Podawać polane roztopione masłem wymieszanym ze zrumienioną tartą bułką i posypane cukrem.
Wskazówki: 
  • na stolnicy, na której będziesz formować wałeczki nasyp naprawdę dużo mąki - ciasto jest dość miękkie i lepiące, bez dodatkowej mąki na stolnicy nie masz szans na jakiekolwiek manewry formujące,
  • po ugotowaniu pierogów można je jeszcze podsmażyć - danie jest bardziej tłuste, ale jeśli Ci to nie przeszkadza, chrupiąca skórka pierożków jest warta małego obżarstwa :)
  • z powyższych proporcji wychodzą dwie porcje pierogów (na dwa spore obiady).
up
273 users have voted.
Rodzaj dania: 
Sposób przyrządzania: 
Czas przygotowania: 

Wpisy blogowe z tym przepisem:

Wcale nie taki leniwy obiad

Dzisiaj bez mięsa i na słodko - czyli pierogi leniwe. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska" (PWE). Tradycyjne danie. Wcale nie jest dla leniwych. Aż boję się pomyśleć, ile czasu wymaga przygotowanie zwykłych pierogów (jeszcze nie odważyłam się podjąć wyzwania jakim jest samodzielne zrobienie pierogów).