Pstrąg pieczony w pomidorach z ryżem i kaszą gryczaną

Składniki: 
  • 1 szklanka czarnego ryżu
  • 1 szklanka kaszy gryczanej nieprażonej ugotowanej na sypko
  • 3 pstrągi
  • 2 puszki pomidorów krojonych w zalewie
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1,5 łyżeczki brązowego cukru
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie: 
  1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź.
  2. Cebulę, czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na 1 łyżce oliwy.
  3. Dodaj wino i gotuj kilka minut.
  4. Dodaj pomidory, cukier, dopraw solą i pieprzem i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 10 minut (żeby sos lekko się zredukował).
  5. Pstrągi umyj i osusz, oprósz solą i pieprzem.
  6. Dużą brytfankę wysmaruj oliwą, ułóż pstrągi.
  7. Sos dodaj do środka ryby, a resztą polej z wierzchu. Przykryj folią aluminiową.
  8. Piecz przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
  9. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Wskazówki: 
  • Zamiast ryżu czarnego możesz użyć ryżu brązowego, a zamiast kaszy gryczanej niepalonej - najzwyklejszą kaszę gryczaną prażoną. Sos dalej smakuje wyśmienicie :)
Żródło przepisu: 

"Kipi kasza", P. Łukasik, G. Targosz, s. 153

up
121 users have voted.