Składniki:
- 1 szklanka czarnego ryżu
- 1 szklanka kaszy gryczanej nieprażonej ugotowanej na sypko
- 3 pstrągi
- 2 puszki pomidorów krojonych w zalewie
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki białego wina
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy
- 1,5 łyżeczki brązowego cukru
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź.
- Cebulę, czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na 1 łyżce oliwy.
- Dodaj wino i gotuj kilka minut.
- Dodaj pomidory, cukier, dopraw solą i pieprzem i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 10 minut (żeby sos lekko się zredukował).
- Pstrągi umyj i osusz, oprósz solą i pieprzem.
- Dużą brytfankę wysmaruj oliwą, ułóż pstrągi.
- Sos dodaj do środka ryby, a resztą polej z wierzchu. Przykryj folią aluminiową.
- Piecz przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
- Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Wskazówki:
- Zamiast ryżu czarnego możesz użyć ryżu brązowego, a zamiast kaszy gryczanej niepalonej - najzwyklejszą kaszę gryczaną prażoną. Sos dalej smakuje wyśmienicie :)
Żródło przepisu:
"Kipi kasza", P. Łukasik, G. Targosz, s. 153
0
Skomentuj