Kuchenne Przygody

Pstrąg pieczony w pomidorach z ryżem i kaszą gryczaną

przepis na Pstrąg pieczony w pomidorach z ryżem i kaszą gryczaną
przepis na Pstrąg pieczony w pomidorach z ryżem i kaszą gryczaną
  • Przygotowanie
    ok. 60 min
  • Gotowanie
    30 min
  • Porcje
    2

Baaardzo aromatyczny pstrąg

Panowie z „Kipi kasza” po raz kolejny mnie nie zawiedli. Przepis na Pstrąga pieczonego w pomidorach z ryżem i kaszą gryczaną okazał się bardzo smacznym i aromatycznym pomysłem na obiad. Ciężko było się oderwać 😉 Polecam!

Składniki

    Wskazówki

    Zamiast ryżu czarnego możesz użyć ryżu brązowego, a zamiast kaszy gryczanej niepalonej - najzwyklejszą kaszę gryczaną prażoną. Sos dalej smakuje wyśmienicie :)

    Krok 1

    Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź.

    Krok 2

    Cebulę, czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na 1 łyżce oliwy.

    Krok 3

    Dodaj wino i gotuj kilka minut.

    Krok 4

    Dodaj pomidory, cukier, dopraw solą i pieprzem i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 10 minut (żeby sos lekko się zredukował).

    Krok 5

    Pstrągi umyj i osusz, oprósz solą i pieprzem.

    Krok 6

    Dużą brytfankę wysmaruj oliwą, ułóż pstrągi.

    Krok 7

    Sos dodaj do środka ryby, a resztą polej z wierzchu. Przykryj folią aluminiową.

    Krok 8

    Piecz przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

    Krok 9

    Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.

    Może Ci także zasmakować

    Leave a Review