- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- Trudność: Łatwa
- 200 wyświetleń
Składniki:
- 200 g ryżu basmati
- 2 łyżki słodkiego sosu chilli
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1,5 łyżki ziaren sezamu
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 pierś kurczaka pokrojona w 2 cm kostkę
- 130 g obranych surowych krewetek królewskich
- 50 g groszku strączkowego przekrojonego na pół
- ½ czerwonej papryki pokrojonej w paski
- 3 dymki ze szczypiorkiem posiekane
- 1 duży ząbek czosnku
- 20 g świeżego imbiru
- 2 roztrzepane jajka
- 2 szczypty kolendry
Przygotowanie:
- Zagotuj wodę, dodaj ryż, zamieszaj i gotuj dalej ok. 8 minut lub do momentu aż ryż będzie al dente.
- Przełóż ryż do sitka, przykryj i zostaw na ok. 5 minut.
- Wymieszaj słodki sos chilli, sos sojowy i olej sezamowy.
- Na dobrze rozgrzanej patelni zrumień ziarna sezamu, a następnie przełóż je na talerz.
- Na patelnię wlej mieszankę olejowo-sosową, podsmaż pierś kurczaka (ok. 1 minutę), dodaj krewetki i smaż kolejne 1,5 minuty.
- Dodaj groszek, paprykę i 2 łyżki wody. Smaż ok. 1,5 minuty.
- Dodaj ryż, dymkę, czosnek i imbir (2 minuty).
- Przesuń ryż na bok. Na środek patelni wlej roztrzepane jajka. Jajko powinno pozostać w dość dużych kawałkach.
- Wymieszaj ryż z jajkiem, 2/3 kolendry i ziarnami sezamu.
- Ozdób pozostałą kolendrą i od razu podawaj.
Wskazówki:
Proponujemy dodać zdecydowanie więcej sosu sojowego i chilli niż podane w oryginalnym przepisie.
Żródło przepisu:
Mniam