Kuchenne Przygody

Ryż smażony z kurczakiem i krewetkami

Składniki:

  • 200 g ryżu basmati
  • 2 łyżki słodkiego sosu chilli
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1,5 łyżki ziaren sezamu
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 pierś kurczaka pokrojona w 2 cm kostkę
  • 130 g obranych surowych krewetek królewskich
  • 50 g groszku strączkowego przekrojonego na pół
  • ½ czerwonej papryki pokrojonej w paski
  • 3 dymki ze szczypiorkiem posiekane
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 20 g świeżego imbiru
  • 2 roztrzepane jajka
  • 2 szczypty kolendry

Przygotowanie:

  1. Zagotuj wodę, dodaj ryż, zamieszaj i gotuj dalej ok. 8 minut lub do momentu aż ryż będzie al dente.
  2. Przełóż ryż do sitka, przykryj i zostaw na ok. 5 minut.
  3. Wymieszaj słodki sos chilli, sos sojowy i olej sezamowy.
  4. Na dobrze rozgrzanej patelni zrumień ziarna sezamu, a następnie przełóż je na talerz.
  5. Na patelnię wlej mieszankę olejowo-sosową, podsmaż pierś kurczaka (ok. 1 minutę), dodaj krewetki i smaż kolejne 1,5 minuty.
  6. Dodaj groszek, paprykę i 2 łyżki wody. Smaż ok. 1,5 minuty.
  7. Dodaj ryż, dymkę, czosnek i imbir (2 minuty).
  8. Przesuń ryż na bok. Na środek patelni wlej roztrzepane jajka. Jajko powinno pozostać w dość dużych kawałkach.
  9. Wymieszaj ryż z jajkiem, 2/3 kolendry i ziarnami sezamu.
  10. Ozdób pozostałą kolendrą i od razu podawaj.

Wskazówki:

Proponujemy dodać zdecydowanie więcej sosu sojowego i chilli niż podane w oryginalnym przepisie.

Żródło przepisu:

Mniam

Składniki

    Może Ci także zasmakować